Околић: Поџићеве изјаве асоцирају на рат

Срна
Околић: Поџићеве изјаве асоцирају на рат

САРАЈЕВО - Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић рекао је Срни да министар одбране Сифет Поџић често иступа као да је он врховни командант, а не Предсједништво БиХ, те истакао да Поџићеве изјаве асоцирају на рат, што БиХ није потребно.

Коментаришући чињеницу да Поџић све чешће иступа у јавности као да је врховни командант, Околић је рекао да и то говори о сложености и нефункционалности БиХ.

-Ово што се ради у БиХ, у било којој земљи свијета се не може наћи као примјер. Постоје много тога накарадног, много тога у БиХ имамо што је паралелизам у одлучивању и надлежностима и то је очито и у овом случају - нагласио је Околић.

Реагујући на Поџићев посљедњи иступ, Околић је истакао да БиХ није потребно сврставање на било чију страну, те да поруке да ће се БиХ бранити асоцирају на рат.

-Ко ће се и како бранити то је под знаком питања и поруке да „има озбиљних хибридних акција Русије на подручју БиХ“ и „бранићемо се“ није добро користити у жаргону сада зато што повлаче нешто што БиХ не треба, јер то асоцира на рат - оцијенио је Околић.

Он је рекао да је БиХ мала земља да би стала на било чију страну.

-Паметније би нам било да о себи водимо рачуна и да покушамо извући највише за грађане БиХ - поручио је Околић.

Он је рекао да је БиХ сложена земља која има Оружане снаге састављене од три компоненте које су у протеклом рату биле сукобљене, а сада у истим јединицама или канцеларијама заједно раде људи који су изгубили чланове уже породице.

-То је велики успјех који се сада покушава разбити и повлаче се потези да дође до одређених тензија - оцијенио је Околић.

Он је рекао да је за БиХ најбоље да ради све како би наредни период провела у миру, те да сматра да се неки неспоразуми могу ријешити одмах, а неки касније.

-Треба постизати консензус о свим неспоразумима да бисмо их рјешавали, а имамо их доста. Треба да се окренемо будућности и видимо како ћемо у овим мутним и брзим водама доћи до мирних вода и острва на које се можемо усидрити. Ако се овако мали будемо превише експонирали, бојим се да то неће бити добро -  поручио је Околић.

Сифет Поџић изјавио је да улазак у НАТО остаје приоритет на којем ће БиХ и те како радити, као и то да би НАТО послао војнике у БиХ у случају покушаја нарушавања територијалног интегритета.

Поџић је за федералне медије изјавио да Русија већ реагује у БиХ, да постоје озбиљне хибридне акција Русије на подручју БиХ, те да ће се БиХ бранити и да у томе неће бити сама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана