ОХР: Симболима Српске бавиће се Уставни суд БиХ

Агенције
ОХР: Симболима Српске бавиће се Уставни суд БиХ

САРАЈЕВО – ОХР (на чијем је челу Кристијан Шмит кога Српска не признаје за високог представника) је најавио да ће се Уставни суд БиХ бавити усвојеним измјенама и допунама Закона о употреби заставе, грба и химне у Српској, који је прошле седмице усвојен у Народној скупштини Републике Српске.

-На Уставном суду БиХ ће бити да оцијени уставност закона у свјетлу своје досадашње судске праксе - рекли су из ОХР-а, преноси Фена.

Агенција преноси да им је из ОХР-а речено да усвајање измјена и допуна Закона о употреби заставе, грба и химне у Републици Српској има за циљ имплементацију, како наводе, “декларације такозваног свесрпског сабора како би се створио правни основ за истицање званичне химне и грба Републике Србије у Републици Српској као свесрпских симбола”.

Из ОХР-а, кажу, подсјећају да је Уставни суд БиХ већ прогласио неуставним те исте симболе који су тада били одређени као званични грб и химна Републике Српске, преноси портал сарајевског „Аваза“.

Суд је наводе тада образложио да су ти „званични симболи у супротности са уставним принципом колективне равноправности конститутивних народа, будући да се тиме истиче историја, традиција, обичаји и вјерски и национални идентитет Срба, и намећу такве вриједности припадницима других конститутивних народа, другим грађанима и осталима на територији Републике Српске“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана