ОХР: Само БиХ може уређивати питање државне имовине

Танјуг
ОХР: Само БиХ може уређивати питање државне имовине

САРАЈЕВО- Канцеларија високог представника у БиХ (ОХР) реаговала је на одлуку Народне скупштине Републике Српске о усвојеном Закону о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти уз поруку да „према релевантним одлукама Уставног суда БиХ, само држава БиХ, као титулар државне имовине, може уређивати питање државне имовине одговарајућим законима које усвоји Парламентарна скупштина БиХ“.

ОХР тврди да „ државном имовином може располагати само држава БиХ, како је то изричито уређено Забраном располагања државном имовином“. Свако располагање које је противно одредбама те забране, додају, сматраће се ништавним.

-Уставни суд БиХ је више пута потврдио да се питање државне имовине не може ријешити једностраним мјерама. Једнострани кораци су неприхватљиви. Они угрожавају владавину права, нарушавају правну сигурност и спречавају сигурно пословно и инвестицијско окружење. Дјеловање противно јасним одлукама Уставног суда које су донесене у оквирима његових уставних овлашћења, морају се тумачити као кршење Општем оквирног споразума за мир - наводи се у одговору ОХР-а за сарајевску Н1 тв..

Кажу да је Управни одбор Савјета за спровођење мира (ПИК) у својим саопштењима јасно ставио до знања да “очекује од органа власти на свим нивоима у БиХ да у потпуности имплементирају одлуке високог представника и обуставе сваку даљу незакониту укњижбу државне имовине” те позвао “Парламентарну скупштину БиХ да се без даљег одгађања ангажује и усвоји закон који уређује ово питање”. До сада је, додају, „било више позива да се разговором дође до избалансираног и одрживог рјешења овог питања на нивоу БиХ“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана