ОХР послао писмо Арнаутовићу: ЦИК-у су проширена овлаштења како би заштитили изборни процес

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине Суад Арнаутовић данас је добио писмо подршке из ОХР. Они су казали како је Кристијан Шмит донио техничке измјене Изборног закона и проширио овлаштења ЦИК-а да би могли заштитити интегритет изборног процеса.

"Измјене и допуне Изборног закона Босне и Херцеговине које је високи представник донио 27. јула имале су за циљ јачање интегритета избора и побољшање управљања изборним процесом на транспарентан начин", навели су они.
Истичу да Централна изборна комисија Босне и Херцеговине игра кључну улогу у проведби ових измјена и допуна, уопштено говорећи, при осигуравању да се избори одрже у складу с релевантним законодавством и демократским начелима.

"Конкретно, овим измјенама и допунама Централној изборној комисији Босне и Херцеговине пружена су средства за ефикасно санкционисање у случајевима кршења изборних правила као и за рјешавање случајева изборне преваре", наводе они.

Прецизирају да члан 6.7 Изборног закона Босне и Херцеговине, који је измијењен и допуњен, представља једну од кључних одредби усмјерених на заштиту изборних права и борбу против изборних неправилности.

"Овом одредбом проширују се овлаштења Централне изборне комисије Босне и Херцеговине у погледу изборне администрације, укључујући и центре за пребројавање. Исто тако, овом одредбом се Централној изборној комисији Босне и Херцеговине омогућава да изборној администрацији издаје налоге за отклањање утврђених неправилности и изрицање санкција", наведено је у писму, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана