ОХР поново пријети: Званичници носе одговорност за одлуке и посљедице тих одлука

Г.С.
ОХР поново пријети: Званичници носе одговорност за одлуке и посљедице тих одлука

САРАЈЕВО - Посљедње одлуке Народне скупштине Републике Српске не ослобађају Српску њених обавеза, саопштила је Канцеларија ОХР-а.

- Канцеларија ОХР-а осуђује најновије покушаје владајуће коалиције у Републици Српској да поткопа интегритетБиХ и онеспособи њене кључне институције - истиче се и саопштењу.

Из Канцеларије ОХР-а самтрају да "овакви напади" на уставни поредак БиХ представљају озбиљно кршење Општег оквирног споразума за мир, а тиме и самог мира и стабилности.

- Политички притисак из Републике Српске на Уставни суд БиХ је неуставан и без правног упоришта. Суд је крајњи арбитар Устава БиХ. Ентитети немају ни право нити овлаштење да га уцјењују или контролирају његов рад - наводи се у саопштењу.

Канцеларија ОХР-а у саопштењу позива на повратак поштовања уставних обавеза у том погледу и брзо именовање судија у Уставни суд БиХ.

- Поред тога, недавним гласањем у Народној скупштини Републике Српске којим се покушава спријечити објављивање одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске јасно се иде против Општег оквирног споразума за мир. У складу са законским оквиром БиХ, све одлуке које доноси високи представник су обавезујуће и као такве ће бити објављиване у службеним гласилима - сматрају из Канцеларије ОХР-а.

Истичу да непоступање на тај начин представља кршење Општег оквирног споразума за мир, а осим тога, како су навели, нема ни правну снагу.

- Такође, Анекс X Општег оквирног споразума за мир обавезује све потписнице, укључујући и Републику Српску, да у потпуности сарађују са "високим представником" - додаје се у саопштењу.

Поручили су да званичници који занемаре своје законске дужности и обавезе сносе личну одговорност за такве одлуке и за посљедице тих одлука.

- Успостава владавине права један је од циљева Програма 5+2, а ове активности удаљавају власти у БиХ од испуњавања њихових дугогодишњих обавеза и остваривања приоритетних реформи за чланство у ЕУ. Ови посљедњи потези Републике Сроске представљају опасан преседан и неће донијети већи просперитет, стабилност и напредак на евроатлантском путу - наводи се у саопштењу Канцеларије ОХР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана