ОХР подлегао притиску, размјере кризе само се могу наслућивати

Срна
ОХР подлегао притиску, размјере кризе само се могу наслућивати

МОСТАР - Хрватски народни сабор /ХНС/ БиХ изражава забринутост због подлијегања Канцеларије високог представника /ОХР/ незапамћеном ратнохушкачком притиску и сматра да је пропуштена прилика за обезбјеђивање демократског изборног процеса због чега се размјере политичке кризе након избора моги само наслућивати.

Из ХНС-а је, поводом данашњег наметања одлуке о техничким измјенама Изборног закона БиХ, саопштено да је након свих отворених напада и нецивилизованог говора мржње јасно да институције ОХР-а не могу обављати своју основу дужност у окружењу заснованом на милитантној унитаристичкој логици и ратно настројеном окружењу.

"ОХР је имао прилику да уз наметнуте одлуке у вези са финансирањем избора у потпуности проведу Одлуку Уставног суда БиХ у предмету жЉубићж, стављајући ван снаге неуставне одлуке ранијих представника ОХР-а и у времену избора допринесе консолидацији међунационалних односа", наводи се у саопштењу ХНС-а.

Из ХНС-а још једном осуђују незапамћену количину мржње, позиве на насиље и ратну реторику представника бошњачких политичких странака које су уједно и организатори протеста у Сарајеву.

"ХНС сматра неприхватљивим заглушујућу ћутњу међународних организација и представника присутних у БиХ на пријетње упућене цијелом хрватском народу и његовим представницима. ХНС ће своје даље ставове утврдити на ванредној проширеној сједници Предсједништва и Главног вијећа", саопштено је из ХНС-а.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је данас одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, те нагласио да "не допушта ратнохушкачку реторику".

Ријеч је о техничким измјенама Изборног закона које се односе на интегритет избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана