ОХР: Одлука НСРС неприхватљиво кршење Дејтонског споразума

Танјуг
ОХР: Одлука НСРС неприхватљиво кршење Дејтонског споразума

САРАЈЕВО - Канцеларија високог представника (ОХР) у БиХ оцијенила је данас да усвајање Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској, представља неприхватљиво кршење Дејтонског мировног споразума, пријетњу владавини права у РС и напад на уставни поредак БиХ.

У саопштењу ОХР-а, објављеном на Твитеру, поводом тог "покушаја Народне скупштине Репубике Српске да оспори ауторитет Уставног суда БиХ", каже се да су те одлуке нелегалне, као и да је за њих, прије свега, одговоран предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Република Српска мора да поштује своје обавезе према Дејтонском мировном споразуму, што значи потпуно поштовање уставноправног поретка БиХ у складу са Анексом 4", додају из ОХР-а.

Истиче се да Кристијан Шмит нуди политичку сарадњу свим актерима у Српској, како би се помогло НСРС да испуни своје законске обавезе, уз потпуно поштовање Дејтонског мировног споразума.

"Први корак је одбацивање бизарног и авантуристичког подривања Дејтона и дејтонских институција од стране Милорада Додика. Наш заједнички приоритет је просперитетна будућност за све грађане БиХ, и да њихова воља буде испоштована у резултатима слободних демократских избора", закључује ОХР.

Народна скупштина Републике Српске у уторак је по хитном поступку усвојила Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да овај закон предвиђа да се одлуке Уставног суда БиХ неће примјењивати и извршавати на територији Српске, док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ, пренио је РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана