Огласио се Хуртић поводом напада на српску дјецу у Мостару

ГС
Огласио се Хуртић поводом напада на српску дјецу у Мостару

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић осудио је недавне нападе на дјецу српске националности у Баћевићима код Мостара, као и на бошњачку у мостарском насељу Опине, те нагласио да надлежне институције треба хитно да реагују ради безбједности свих грађана, а посебно дјеце.

Хуртић је изразио забринутост због пораста насиља над дјецом, саопштено је из ресорног министарства.

- Овакви напади су потпуно неприхватљиви и морају бити одмах и темељито истражени. Дјеца су најрањивији чланови друштва и њихова заштита мора бити приоритет за све нас - поручио је Хуртић.

Он се састао са породицама нападнуте дјеце и пружио им подршку, истичући да ће надлежне институције учинити све да одговорни за овај срамотни чин буду приведени правди.

Он је нагласио да насиље над дјецом представља неприхватљив чин и да се мора сузбити.

- Напад на дјецу је најтежи облик насиља који погађа цијело друштво. Овдје сам да подржим ове породице и да заједно поновимо позив надлежним органима да хитно ријеше ове случајеве, како би се спријечили слични напади у будућности - рекао је Хуртић.

Он је разговарао и са предсједником Координације Срба Мостар Душаном Голом о нападу на српску дјецу у насељу Баћевићи, те изразио забринутост због овог инцидента и нагласио потребу за хитним дјеловањем како би се осигурала безбједност и заштита дјеце.

Хуртић и Голо размијенили су информације о тренутном стању дјеце и њихових породица, те о корацима које је потребно предузети како би се спријечили слични инциденти у будућности.

Министар је осудио напад и истакао да је неприхватљиво да се дјеца, без обзира на њихову етничку припадност, суочавају са насиљем.

Министарство за људска права и избјеглице ће, према ријечима Хуртића, предузети све неопходне кораке у складу са својим надлежностима како би подржало породице погођене овим инцидентима и обезбиједити да правда буде задовољена.

Хуртић је апеловао на заједнице да покажу јединство и међусобно поштовање, те да се уздрже од било каквих дјела која би могла додатно нарушити друштвене односе.

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих лица напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљени су кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО", потврдили су Срни мјештани овог насеља.

Дјеца су нападнута у четвртак, 22. августа, а мјештани тврде да се кроз село раније чула и рафална пуцњава, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана