Огласио се ЦИК: Ево које странке ће имати право на чланове бирачких одбора

ГС
Огласио се ЦИК: Ево које странке ће имати право на чланове бирачких одбора

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија БиХ дала је одговоре на честа питања везано за чланове бирачких одбора, а с обзиром на промјене које су настале наметањем измјена Изборног закона.

Једно од питања је да ли вријеме трајања ангажмана замјеника члана бирачког одбора утиче на висину накнаде.

“Замјеници чланова бирачког одбора остварују право на накнаду уколико су радили на бирачком мјесту у току дана одржавања избора, а што ће се потврдити увидом у Записник о раду бирачког одбора. Предсједник бирачког одбора је дужан евидентирати у Записник о раду бирачког одбора вријеме када је замјеник члана приступио раду на бирачком мјесту, а вријеме ангажмана не утиче на висину накнаде”, истичу из ЦИК-а.

Од ЦИК се често тражило и да се појасни питање коалиција у контексту именовања бирачких одбора. Нпр. уколико коалицију чине политички субјекти који су освојили мандат(е) на претходним изборима и партије које немају освојених мандата.

Нови политички субјект

Овакве коалиције се третирају као нови политички субјект и као такви, немају право учешћа у поступку жријебања за позиције у бирачким одборима.

"Како да поступимо у вези попуњавања чланства у бирачком одбору када су у питању коалиције које се пријаве под другим именом и/или се пријаве без неке чланице коалиције или другом чланицом коалиције, још једно је од честих питања.

“У складу са чланом 4.14. Изборног закона Босне и Херцеговине, коалиција може задржати назив под којим је била овјерена за претходне изборе само ако је сачињавају исте политичке странке које су биле овјерене као коалиција на преходним изборима. Такођер, само политички субјекти заступљени у директно изабраном органу локалне самоуоправе, а који су добили мандат у тренутку потврђивања резултата у претходном циклусу могу учествовати код додјеле позиција у бирачком одбору. Уколико се коалиција пријави под различитим именом, а потпуно истим чланицама коалиције, може учествовати у додјели мјеста у бирачким одборима. Уколико нису исте чланице коалиције, сматра се да је то нови политички субјект и као такав нема право у додјели мјеста у бирачким одборима”, одговарају из ЦИК-а.

“Шта са члановима бирачких одбора против који се води поступак, а у вези поништених избора у Сребреници, да ли је завршен поступак против њих и да ли они могу бити чланови бирачких одбора на наредним изборима? У случају да је процес у току, какав је став ЦИКБиХ по питању именовања тих лица у бирачке одборе”, једно је од питања.

Из ЦИК-а БиХ одговарају:

“У бирачке одборе се могу именовати лица против којих Централна изборна комисија БиХ и/или надлежни суд нису изрекли санкције”.

ИЗ ЦИК-а су потврдили да је могуће да политички субјекти могу учествовати у бирачким одборима уколико је у странкама дошло до промјене имена.

Такође, потврдили су и да странке које су на прошлим изборима добила мандат у вијећима, а у међувремену остали без њега имају право на чланове бирачких одбора, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана