Огласило се Министарство: Најоштрија осуда вријеђања дјеце из Србије и напада на њихове родитеље

Срна
Огласило се Министарство: Најоштрија осуда вријеђања дјеце из Србије и напада на њихове родитеље

БАЊАЛУКА - Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске најоштрије осуђује вријеђање, а потом и напад на младе фудбалере из Србије и њихове родитеље на фудбалском турниру за дјецу у Сарајеву.

“Скандирање жУбиј Србинаж неприхватљиво је за било који скуп, поготово за спортски догађај на којем дјеца треба да стварају нова пријатељства, уче шта је фер плеј и спортски дух, а не да сију мржњу и скандирају као у најгора ратна времена”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да та дјеца не памте ратна времена и да је одговорност на одраслима да их уче толеранцији, разумијевању, емпатији, а не мржњи и рјешавању животних ситуација физичким обрачунима.

“Након напада и пријетњи упућених младом рукометашу у Бугојну, који је поносно честитао Дан Републике Српске, поново су млади спортисти српске националности мета бруталних напада на спортском терену у Сарајеву”, наводе из Министарства.

Из ресорног министарства истичу да је организатор овог догађаја био дужан да у коријену сасијече сваки покушај вријеђања и младе спортисте држи у оквирима спортског понашања.

“Хулиганима није мјесто на спортским теренима и изузетно је важно да институције БиХ о томе почну водити рачуна и када су у питању спортисти српске националности”, наводе из Министарства породице, омладине и спорта Српске.

Једна особа из Београда повријеђена је ножем у хотелу у сарајевском насељу Илиџа, када је јуче нападнута група родитеља младих фудбалера Фудбалског клуба “Звездара” из Београда који учествују на међународном турниру.

Нападу је претходио још један инцидент када је група осмогодишњака из Сплита скандирала “Убиј Србина” за вријеме утакмице против српских вршњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана