Официр за везу са Европолом на путу ка Хагу

Ведрана Кулага Симић
Официр за везу са Европолом на путу ка Хагу

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - БиХ је једина земља у окружењу која још, упркос покушајима, није успоставила пуну сарадњу с Европском полицијском службом (Европол), али надлежни увјеравају да ће обавезе испунити до краја марта послије чега ће официр за везу моћи отпутовати у Хаг.

Ријеч је, наиме, о веома важној служби, а Оперативни и стратешки споразум потписан је још 2016, а ратификован наредне године, чиме је БиХ задужена да успостави заједничку контакт тачку, у којој би оперативне информације с Европолом размјењивали сви домаћи полицијски органи у БиХ.

Међутим, послије година затишја прича је активирана 2020. године, али су услиједиле полемике о томе на којој локацији би требало да буде контакт тачка. Представници Републике Српске у Министарству безбједности БиХ тврдили су, позивајући се на акте, да би та тачка требало да буде у Министарству, односно да опрема буде пресељена из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ. Томе су се успротивили челници федералног МУП-а и Дирекције, који су наводили да треба да буде управо у Дирекцији.

Републички представници у неколико наврата упозоравали су да је очигледно да Бошњацима не одговара да буду испоштоване обавезе према Европолу, а у међувремену је прихваћен став да опрема, односно контакт тачка буде на адреси на којој је и Министарство безбједности.

Савјет министара је у априлу прошле године усвојио закључак о упућивању официра за везу БиХ при Европолу у Хаг. Ријеч је о припаднику МУП-а Српске Александру Стјепановићу, коме је мандат требало да тече од 1. јуна 2022, али није отишао јер су из Европола обавијестили да прво треба званично писмо Министарства о успостављеној контакт тачки и у њој SIENA каналу комуникације да би се у Европолу успоставио официр за везу.

Наредни корак направљен је крајем прошле године када је Савјет министара дао сагласност на приједлог правилника о раду и оперативној сарадњи националне/заједничке контакт тачке са циљем јачања сарадње с ЕУ у овој области у процесу придруживања.

У Министарству безбједности су потврдили за “Глас Српске” да ће опрема, односно апликација SIENA, бити пренесена из Дирекције у Министарство до половине марта.

- И поред бројних проблема протеклих десет година у успостављању пуне сарадње с Европолом, ова важна активност је у завршној фази. У наредном периоду потребно је организовати састанак с руководиоцима надлежних органа који чине заједничку контакт тачку због потписивања правилника о раду и оперативној сарадњи - казали су у Министарству.

Адаптација простора за рад заједничке контакт тачке почеће овог мјесеца, а додају да ју је потребно и мрежно повезати с надлежним органима.

- Након што се ураде претходне активности, Министарство ће обавијестити Европол да су испуњени сви услови за упућивање официра за везу из БиХ у сједиште у Хагу, као и упућивање официра из Европола у БиХ. Очекује се да ће официр за везу из БиХ бити упућен у Европол у другој половини марта - закључили су у Министарству.

МУП РС

Успостављање пуне сарадње очекују у и МУП-у Републике Српске.

- МУП има веома добру сарадњу с Европолом, а јавност је свједок бројних акција истрага које је МУП Српске отворио у протеклом периоду управо захваљујући размјени података с Европолом. Ипак, сарадња би била далеко квалитетнија и још боља ако би се успоставила заједничка контакт тачка за сарадњу у складу с Оперативним споразумом с Европолом - поручено је за “Глас” из републичког МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана