ОЕБС: Потребан институционални одговор за инциденте узроковане мржњом

Srna
Foto: AA

САРАЈЕВО - Мисија ОЕБС-а у БиХ позвала је надлежне институције на свим нивоима да предузму потребне кораке који ће водити институционализацији одговора на све облике инцидената узрокованих мржњом, те стратешком приступу с нагласком на превенцију таквих појава кроз укључивање сва три стуба власти.

Програмски службеник за питања цивилног друштва при Мисији ОЕБС-а у БиХ Намик Хаџиалић рекао је данас да та мисија ради са институцијама власти, полицијом и цивилним друштвом на свим нивоима, с циљем одговора на све облике инцидената узрокованих мржњом, али да примарна одговорност за реакцију у таквим случајевима припада надлежним органима.

Он је указао и на важну улогу припадника заједнице у супротстављању инцидентима узрокованим мржњом, као и на важност јавне осуде почињеног дјела и подршке жртвама јер на тај начин заједнице у цјелини шаљу поруку жртвама да нису препуштене саме себи, саопштено је из Мисије ОЕБС-а.

"Осуде утемељене на чињеницама имају позитиван утицај на заједницу и у коначници доприносе јачању јединства међу припадницима различитих група. Из тог разлога, морамо упознавати грађане БиХ са правним оквиром који пружа заштиту за сваку личну или групну карактеристику", додао је Хаџиалић.

У саопштењу је наведено да је Мисија ОЕБС-а од 14. новембра до 7. децембра организовала низ радионица, округлих столова, презентације, те радио-емисије, с циљем борбе против инцидената мотивисаних мржњом.

Из ове мисије истичу да су ови догађаји окупили више од 100 представника локалних власти, припадника полицијских агенција, те представника организација цивилног друштва, који су упознати о различитим појавним облицима инцидената мотивисаних мржњом, њиховим импликацијама по односе у заједници, праћењем и извјештавањем, те значају осуде и одговора на такве појаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана