ОЕБС и УН обиљежили 30 година партнерства у БиХ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Организација за безбједност и сарадњу у Европи /ОЕБС /и УН обиљежили су 30 година партнерства у БиХ, истичући даљу подршку основним правима и слободама, владавини права, одговорном управљању те раду актера и заједница у изградњи и одржавању мира у БиХ.

Посљедњих година УН и ОЕБС појачали су напоре и подршку усмјерену на јачање међусобног повјерења, разумијевања и поштовања широм БиХ кроз сарадњу са организацијама цивилног друштва, ученицима, вјерским заједницама, културним институцијама, као и са општинским и градским управама подржавајући међуопштинску и међуентитетску сарадњу, саопштено је из ОЕБС-а.

У оквиру заједничких активности, УН и ОЕБС су заједно са Савјетом Европе и ЕУ у септембру 2022. године покренули иницијативу "Можемо боље: Јачање повјерења и кохезије у заједницама БиХ", а шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Брајан Агелер истакао је да постоји велики интерес за овај пројекат у цијелој БиХ.

"Сарадња на терену између чланова особља УН-а и ОЕБС-а који раде у нашим теренским канцеларијама од огромног је значаја за идентификацију партнера за рад и осмишљавање пројеката који ће уједно имати брз учинак и дуготрајне резултате", навео је Агелер.

Резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд истакла је да су УН и ОЕБС спремни сарађивати са свима у БиХ који желе промовисати просперитетнију, правичнију и одрживу земљу у којој људи желе остати.

Формална сарадња ОЕБС-а и УН у БиХ успостављена је у прољеће 1993. године, а прва подручја сарадње обухватала су подршку повратку избјеглица и интерно расељених особа, поврат имовине, образовну реформу, јачање локалне управе и контролу оружја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана