Одузети аутомобили одлазе у старо гвожђе

Маријана Миљић
Одузети аутомобили одлазе у старо гвожђе

Бањалука - Вапаји бројних институција, установа и удружења да им буду додијељени на располагање аутомобили, које је због малверзација при увозу одузела Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, неће уродити плодом јер ће готово сва возила бити продата у старо гвожђе или на ауто-отпаде.

Анализом коју је урадило Министарство транспорта и комуникација БиХ утврђено је да од 1.591 возила које се налази у складиштима УИО широм БиХ само девет испуњава услове за даље коришћење. Остали аутомобили, чија је вриједност у вријеме одузимања била неколико милиона марака, биће продати за багателу у старо гвожђе или на ауто-отпаде.

Начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић казао је да су Министарству транспорта и комуникација БиХ доставили списак возила, која су правоснажно одузета и налазе се у складиштима.

- Министарство транспорта је предложило да девет возила, уз испуњавање осталих услова, буде уврштено у даљи поступак. Очекујемо да надлежно министарство донесе потребна рјешења за поменута возила како би се могло поступати с њима - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је на састанку у Министарству транспорта и комуникација БиХ закључено да буде формирана радна група чији ће задатак бити да на терену утврди стварно стање сваког одузетог возила које због старости и девастираности не може бити предмет хомологације, што је услов да буду враћена на улицу.

- Радна група треба да направи категоризацију возила у смислу утврђивања података о возилима, евентуалном постојању пратеће документације и степена девастираности. На основу утврђеног стања радна група треба да достави приједлог шта урадити са сваким возилом, односно да ли ће оно бити уништено, продато на ауто-отпаде или пак нешто друго - истакао је Ковачевић.

Одузета возила, међу којима су многа у вријеме одузимања вриједјела десетине хиљада марака, од 2003. године труну у депоима и њихова вриједност свакодневно је опадала. Поред тога, УИО је за њихово складиштење годишње плаћала чак 345.000 марака.

Возила су одузимана приликом увоза због царинских прекршаја. Иако је првобитна идеја била да аутомобили буду продати на лицитацији, од тога се одустало јер не задовољавају стандарде дефинисане законском легислативом за увоз у БиХ, а посебно након што је ступио на снагу систем хомологације. Послије тога се родила идеја да аутомобили буду дати на коришћење институцијама, установама и удружењима, али ни од тога није било ништа.

Економисти кажу да је дошло до најгорег могућег рјешења да аутомобили не буду ни продати док су вриједјели, ни дати јавним службама које кубуре са возним парком.

- У бившој Југославији било је регулисано да се одузета возила продају чим се стекну услови за то како се не би стварали непотребни трошкови или умањивала њихова цијена чињеницом да дуго стоје. Постојала је и могућност да се та возила додијеле јавним службама којима је то било потребно. Ти модели су лако могли бити примијењени и у овом случају - казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Према његовим ријечима, небрига надлежних институција да овај проблем буде ријешен на вријеме довела је до апсурдне ситуације да чување заплијењених возила изискује значајне трошкове, а да им истовремено опада вриједност, због чега ће завршити у старом гвожђу.

Шверц

Због покушаја шверца службеници УИО су током ове године привремено одузели робу чија је вриједност процијењена на око 700.000 КМ.

- Међу привремено одузетом робом највише је цигарета које су незаконито продаване на тржишту БиХ, затим текстилних производа, козметике, сунчаних и диоптријских наочара и ауто-дијелова - рекао је Ковачевић и додао да се акцизна роба најчешће уништава, док друга иде на аукцију.

Ј. Б.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана