Одуговлачење суђења бошњачким официрима у Суду БиХ: Ефикасни само када суде Србима

Милош Васиљевић
Одуговлачење суђења бошњачким официрима у Суду БиХ: Ефикасни само када суде Србима

БАЊАЛУКА - Правосудне институције на нивоу БиХ тако видљиво одуговлаче у процесима против истакнутих бошњачких официра и војника да то вријеђа здрав разум.

Порука је ово представника удружења проистеклих из рата у Српској након што је и лаику постало видљиво да у предметима “Добровољачка”, “Атиф Дудаковић” и однедавно случају “Јошаница” постоје опструкције чији је циљ, како наводе, да оптужени никада не буду осуђени за најтежа кривична дјела. Предмети злочина над Србима се, наглашавају поново, процесуирају споро и аљкаво, свједоци мијењају исказе, неки и умиру, оптужнице се шаљу на дораду, све са јасном намјером да одговорни никада не буду осуђени. За разлику од оптужених Бошњака, у случајевима када су оптужени Срби, правосудне институције показују завидну ефикасност.

- У случају “Добровољачка” стално је неко болестан, било да је оптужени, било да је члан судског вијећа. Код Атифа Дудаковића су оправдања за одуговлачење постала смијешна, од тога да се њему и осталима није могло судити током пандемије короне, до наводне Дудаковићеве болести, а како је болестан, могло се сазнати из информације да је скривио саобраћајну несрећу и то као возач. И на крају, сасвим је видљиво шта се ради и у случају “Јошаница”, гдје враћају оптужницу на дораду - поручују из удружења.

Истичу и да бошњачки политичари више и не крију утицај на правосудне органе у тим случајевима.

На то указује и директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих цивила Виктор Нуждић који подсјећа да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић чак позивао Тужилаштво БиХ да се не бави процесуирањем појединих оптужених.

- О каквом лицемјерју је ријеч, довољно је да се подсјетимо да је најмлађа жртва у Јошаници имала само двије године - рекао је Нуждић.

Он је подсјетио и на изјаву члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића који је ратног команданта такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића назвао херојем иако се против њега пред правосудним институцијама води поступак.

Бранимир Којић из Организације породица несталих пита да ли 56 жртава никољданског масакра у Јошаници није довољно па се оптужница мора враћати на дораду.

- Суд и на овај начин покушава да добије на времену и, евентуално, да да прилику неком од оптужених да побјегне из БиХ - упозорио је Којић.

Махмуљин побјегао
Ако се којим случајем и догоди да неко из бошњачког војног врха буде осуђен, а што се може третирати и као инцидент, њему буде допуштено да напусти земљу. Оправдања за “нестанак” Сакиба Махмуљина, некадашњег команданта Другог корпуса тзв. Армије БиХ, одавно су постала немушта.

Суд БиХ, годину дана након бијега, и даље нема никакве информације о њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана