Одржана свечаност поводом отварања "Дана Српске у Србији" ФОТО

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Свечаност поводом отварања манифестације "Дани Српске у Србији" одржана је вечерас у Београду у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и премијера Србије Ане Брнабић.

Скуп је пригодном бесједом отворио Додик, а присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и премијер Српске Радован Вишковић.

Свечаности су присуствовали највиши представници Српске и Србије, министри у владама Србије и Републике Српске, представници Покрајинске владе Војводине, генерали војске и полиције двије државе, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

На скупу се као домаћин манифестације обратио шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, у име Његове светости патријарха српског Порфирија скуп је благословио викарни епископ јегарски Нектарије, у име Србије обратила се премијер Ана Брнабић, а потом и српски члан Предсједништва БиХ.

Свечаност у Народном позоришту почела је интонирањем химни Србије "Боже правде" и Републике Српске "Моја Република".

У умјетничком дијелу кроз историју, поезију и прије свега народну музику и игру показан је значај и љепота српског народног идентитета. Наступли су врхунски професионалци - Ансамбл "Венац" из Грачанице, Национални ансамбл "Коло", Плесни студио "Уна сага сербика" и хор Дечијег културног центра из Београда.

Програми у оквиру манифестације биће настављени сутра у Београду и Новом Саду, а наредних дана и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

Манифестација коју организује Представништво Републике Српске у Србији биће свечано затворена у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана