Како угасити ватру у Гудронској јами?

Данијела Бајић
Foto: Г.С.

МОДРИЧА - Ватру у Гудронској јами, која на појединим мјестима и даље тиња, потребно је што прије угасити како би се квалитет ваздуха на подручју Модриче поправио, а помоћ у томе пружиће и Влада Републике Српске.

Рекао је то за „Глас Српске” начелник Модриче Јовица Радуловић, након јучерашњег састанка са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојаном Випотником и представницима Рафинерије уља, Фонда за заштиту животне средине, Института за јавно здравство РС те инспекције. 

Према Радуловићевим ријечима, између осталог договорено је да се формира радна група, а приоритет је гашење пожара и на најмањим мјестима. 

- Међутим, проблем јесте  то што се ради о великој површини и кога год да ангажујемо да гаси пожар то изискује много новца, с обзиром на то да је потребна велика механизација и ресурси - казао је Радуловић. 

Додао је да, иако је мјесто на којем је избио пожар у власништву Републике Српске и Рафинерије уља, општина је без размишљања ко ће то на крају да плати извела машине и угасила 90 одсто пожара.

- Машине привредног друштва, које смо ангажовали, престају са радом. С обзиром да се мора одрадити додатни дио, ресорни министар би данас требало да се консултује са надлежнима у Влади РС шта даље, како би у року од 48 часова пожар био потпуно угашен - рекао је Радуловић.

Ново мјерење квалитета ваздуха, нагласио је он, биће урађено сутра и пред почетак школске године. 

- Уколико квалитет ваздуха буде компромитован и пред полазак ђака у школу, постоји могућност да почетак наставе буде пролонгиран.  Надамо се да неће до тога доћи, јер имамо сасвим довољно времена до почетка школске године да све доведемо у нормалу - казао је Радуловић и додао да наду за потпуно рјешавање овог проблема улијева чињеница да ће почетком идуће године бити отворен позив једног од фондова Европске уније за уклањање штетних материја, хемикалија и слично, за који би могли аплицирати. 

Радуловић је рекао да људи и даље имају страх од тровања због чега на улицу претходних дана готово нико није излазио.

Бојан Випотник је изјавио да је на састанку постигнута сагласност да се заједно крене у дефинитивно рјешавање гудрона и Гудронске јаме у Модричи, јер је тај проблем присутан скоро 60 година. 

- Испаравања јењавају и надамо се да неће накнадно доћи до неких штетности по здравље људи - рекао је Випотник и подсјетио да је прво мјерење квалитета ваздуха, које је вршено одмах након избијања пожара, показало штетне хемикалије у ваздуху у великом проценту изнад дозвољеног.

Навео је да је друго мјерење показало боље резултате, али изнад дозвољених граница.

- Струка каже да када испаравања потпуно престану, што се дешава сада, требало би од 24 до 48 сати да ваздух потпуно постане чист - нагласио је Випотник.

УЗОРКОВАЊЕ

Јовица Радуловић истакао је да су узети и узорци земљишта и воде. Резултати који би могли бити познати данас показаће да ли је и у којој мјери контаминирано земљиште и вода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана