Одметнути амбасадори подмећу и лажу

Вељко Зељковић
Одметнути амбасадори подмећу и лажу

САРАЈЕВО - Питање одметнуте групе амбасадора, међу којима је и Златко Лагумџија, а који у међународним институцијама износе своје приватне ставове, а не Предсједништва БиХ, ускоро ће бити адекватно ријешено.

Поручио је ово предсједник Српске Милорад Додик реагујући на незаконито, неуставно и самовољно понашање амбасадора БиХ при Сталној мисији Уједињених нација Златка Лагумџије који је, како је истакао, само наставио са досадашњом праксом свог претходника Свена Алкалаја, али и Бисере Турковић, да мимо одлука Предсједништва БиХ, које је једино надлежно за вођење спољне политике, износи и промовише своје приватне политичке ставове, али и једног народа у БиХ.

- Именовање Златка Лагумџије на ово мјесто спорно је од почетка, али Република Српска је жељела остати досљедна ставу да се не уплиће у именовања која долазе од стране Бошњака. Сада гледамо резултате њихових избора. Дошли смо до тога да у Турској буде одбијен амбасадор којег су предложили. Бошњачка политика се, нажалост, свела на то да се мијеша у све, осим у оно што јој је посао - поручио је Додик додајући да БиХ не може ићи напријед с политиком која сваки дан иде с неким подметањима и лажима.

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа каже да Лагумџија само наставља да спроводи раније успостављену филозофију, да се прерогативи заједничких институција користе за промоцију само једне политике.

Он је констатовао да је БиХ дубоко подијељена земља те да једино именоване дипломате из Републике Српске поступају у складу са Уставом БиХ и одлукама Предсједништва БиХ. Како каже, ако неко ради против БиХ, то су дипломате именоване из ФБиХ и такав однос траје годинама уназад.

Сасвим другачије мишљење јуче је изнио министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић, наводећи да је сагласан са поступком амбасадора Сталне мисије БиХ при УН Златка Лагумџије који је у Савјету безбједности потписао предложени документ којим се Русија позива да прекине, како се наводи, “агресорски рат и повуче трупе из Украјине”.

Конаковић каже да му није дао налог нити инструкцију зато што, како тврди, нема потребе за тим, јер је дата инструкција свим представницима у ДКП мрежи да се прате усклађени ставови Европске уније.

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић затражио је, међутим, од Министарства спољних послова БиХ да без одгађања и у што краћем року достави информације о околностима које су претходиле овом поступку амбасадора Сталне мисије БиХ при УН Златка Лагумџије.

Како је наведено из кабинета, овдје вјероватно има посла и за тужилаштво, јер Лагумџија није могао нешто потписати у “име Владе БиХ”, прво јер БиХ нема владу, а као друго зато што је за спољну политику задужено Предсједништво БиХ, а не амбасадори који су дужни да је спроводе.

Глуви телефони

Конаковић је јуче саопштио да није добио писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, већ од њеног шефа кабинета и да ће одговорити његов шеф кабинета. Сматра да “није примјерено да се шеф кабинета Цвијановићеве обраћа њему”.

- Кад се она обрати мени, ја ћу се обратити њој. Тако да ће Златан Бурзић одговорити на ово писмо - навео је Конаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана