Одлуку о моделу и почетку нове школске године донијеће кантони

Срна
Одлуку о моделу и почетку нове школске године донијеће кантони

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ усвојила је данас информацију о епидемиолошкој ситуацији ковид 19 у ФБиХ и предложене наредбе и препоруке Кризног штаба федералног Министарства здравства, које су донесене с роком важења од 14 дана.

Из Владе ФБиХ саопштено је, након данашње хитне телефонски одржане сједнице, да је Кризни штаб дужан да, прије истека овог рока, сагледа комплетну епидемиолошку ситуацију у вези са вирусом корона у ФБиХ и сачини процјену ризика, а ради разматрања могућности и потребе измјене наредби и препорука, те Влади ФБиХ достави приједлог нових, саопштено је из федералне Владе.

Међу наредбама је и та да ће надлежна министарства образовања кантона, у сарадњи са кризним штабовима кантоналних министарстава здравства и завода за јавно здравство кантона, зависно од епидемиолошке ситуације на подручју кантона, донијети одлуку о моделу и почетку похађања наставе у новој школској 2021/2022. години за основно и средње образовање.

И даље је обавезно ношење маски у затвореном простору, уз поштовање размака од минимално два метра, а и на отвореном, уколико толики размак није могуће остварити, а снази су и друге раније доносене епидемиолошке мјере.

У саопштењу је наведено да је и даље на снази наредба Кризног штаба федералног Министарства здравства да су надлежна тијела у кантонима, као и здравствене установе у кантонима, дужна да отворе пунктове за масовну имунизацију на нивоу општина с циљем веће доступности имунизације становништву.

Владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства, дозвољено је увођење рестриктивнијих мјера у односу на процијењену епидемиолошку ситуацију у кантону, односно општини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба федералног Министарства здравства.

У информацији је наведено и да је у 31. седмици забиљежен знатан раст броја нових потврђених случајева, са удвостручењем седмодневне инциденце, која на нивоу ФБиХ износи 19,5 случајева на 100.000 становника, а највиша је забиљежена у Херцеговачко-неретванском, Сарајевском и Западнохерцеговачком кантону.

Влада ФБиХ ће, како се наводи, обавијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса корона.

На данашњој сједници Влада ФБиХ донијела је и одлуку о утврђивању привремене тарифе за оператера транспортног система гаса у ФБиХ.

Овом одлуком Влада утврђује привремену тарифу - цијену услуге транспорта природног гаса за привредно друштво “БХ-Гас” Сарајево, оператера транспортног система у ФБиХ, у износу од 34,17 КМ/1000 стандардних метара кубних.

Привремена тарифа за оператера транспортног система ступа на снагу даном доношења, а биће примјењивана до 31. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана