Одлука о “три запослена” у локалним администрацијама још на чекању

Маријана Миљић Бјеловук
Одлука о “три запослена” у локалним администрацијама још на чекању

БАЊАЛУКА - Општинске и градске управе у Српској неће морати да имају три запослена службеника на 1.000 становника, јер је члан којим је то било планирано избрисан из Закона о локалној самоуправи РС.

Иако је радна група за измјене и допуне поменутог закона свој посао завршила још прије четири мјесеца, то законско рјешење у новој, измијењеној форми није се нашло на дневном реду Владе РС.

- Ми смо усагласили измјене тога закона, али зашто он још није ушао у процедуру усвајања не знам. О томе треба да се изјасни Министарство управе и локалне самоуправе РС, јер су они предлагачи поменутог закона - рекао је “Гласу Српске” предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Нагласио је да је измјенама закона брисан члан који предвиђа да буду три запослена службеника на 1.000 становника.

- За то нема правног основа. Нигдје у Европској унији па ни у било којој другој земљи у окружењу не постоји такав извор права да се одређује број запослених на основу броју становника. То је у супротности са Европском конвенцијом о слободи и самосталности локалних самоуправа, јер су оне посебан орган управљања и морају да имају своју аутономију приликом одлучивања - навео је Марић и додао да су тражили да се тај члан избрише јер би у супротном морали да се обрате Уставном суду и на тај начин руше тај пропис.

У радној групи за измјену поменутог закона били су и представници Савеза општина и градова РС, који такође потврђују да је укинуто ограничење три службеника на 1.000 становника.

- Неће бити никаквог отпуштања у администрацијама јер смо се усагласили да тај члан закона буде избрисан. Поред тога, у том акту су и скраћени поједини рокови, а договорено је и да градови који имају више од 100.000 становника посједују кабинет предсједника Скупштине. Било је ту још неких техничких питања о којима смо се договорили - рекао је “Гласу Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић и додао да не зна зашто још то законско рјешење није прошло процедуру усвајања.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС јуче нисмо добили одговор које измјене садржи Закон о локалној самоуправи те зашто тај акт још није прошао процедуру усвајање иако је све договорено још прије четири мјесеца.

Пролонгирање

У Закону о локалној самоуправи РС наведено је да је максималан број запослених на неодређено вријеме у градској и општинској управи, укључујући и запослене у стручној служби Скупштине, не може бити већи од три службеника на 1.000 становника на подручју јединице локалне самоуправе према резултатима посљедњег пописа становништва. Запослени су службеници и намјештеници, не укључујући функционере јединице локалне самоуправе и запослене који обављају послове у области заштите од пожара. Та законска рјешења усвојена су још 2016. године али је од тада стално пролонгиран рок до када градови и општине треба да ускладе број запослених са тим прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана