Одлука Хрватске није за опуштање

Маријана Миљић Бјеловук
Одлука Хрватске није за опуштање

НОВИ ГРАД - Потез Хрватске да пролонгира одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори до 2028. године показује да је та земља радила све наврат-нанос с намјером да опасне материје складишти уз саму границу са БиХ. Најновија одлука из комшилука не смије никако да нас опусти, већ морамо истим темпом наставити нашу борбу на свим могућим пољима да бисмо их спријечили у њиховом науму.

Рекао је то “Гласу Српске” начелник Новог Града Мирослав Дрљача поводом одлуке Хрватске да одгоди складиштење нуклеарног отпада на Трговској гори до 2028. године.

Наиме, Хрватска је власник половине Нуклеарне електране “Кршко” у Словенији, а према ранијим подацима до краја 2025. године требало је да преузме половину отпада. Њихова намјера је да тај тај отпад складиште на мјесту некадашње касарне “Черкезовац” на Трговској гори, на територији општине Двор, с друге стране Уне.

- Одлука Хрватске да одгоди складиштење отпада на Трговској гори је добра, али лоше је што је само пролонгирана на четири године, што није трајно. Најбоље и најсигурније рјешење за сав тај отпад јесте да он остане тамо гдје је и настао, односно на подручју Врбине и складишта које Словенија има за свој дио отпада - казао је Дрљача.

Наглашава да је логично да отпад из Хрватске остане на тој локацији, јер је он на крају крајева ту и створен.

- Ако погледамо релацију од Черкезовца до Кршког, то је неких 450 километара удаљености. Дакле, не постоји сигурна дионица жељезничког транспорта за превоз тог отпада за грађане и велике градове куда би тај отпад морао да прође да би био складиштен у Черкезовцу - казао је Дрљача.

Поручио је и да Српску и ФБиХ не смије опустити и уљуљкати ова одлука Хрватске о пролонгирању одлагања отпада уз саму границу са БиХ.

- Добили смо додатно вријеме које треба квалитетно да искористимо. Никако не смијемо одуговлачити све процедуре које смо предузели када је ријеч о овом питању. Морамо наставити нашу борбу да бисмо што прије дошли до научноистраживачких радова и резултата којим ћемо побити све намјере Хрватске да уз Уну складиште опасне материје - поручио је Дрљача.

Нагласио је и да правни тим БиХ треба да настави своје активности те да већ сада конципира могуће правце дјеловања па и подношење тужбе против Хрватске.

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори Емир Диздаревић рекао је да постоје двије могуће варијанте зашто је Хрватска одлучила да пролонгира складиштење нуклеарног отпада на Трговској гори.

- Моје мишљење је да Хрватска још није начисто да ли да нађе заједничко рјешење са Словенијом или да иде у изградњу центра за одлагање отпада на Черкезовцу - рекао је “Гласу” Диздаревић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да се Хрватска са Словенијом договорила да се радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко” настави одлагати на постојећој локацији у оквиру саме електране до 2028. године.

Добијена битка, али не и рат

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник рекао је да је одгађање одлагања отпада на Трговској гори корак напријед у борби власти и грађана на овим просторима да Хрватска трајно и коначно одустане од те намјере.

Випотник је рекао да је на том плану за сада добијена битка, али не и рат.

- То је добијена битка свих који су на томе радили, а посебно грађана у Српској и Федерацији БиХ који живе у сливу ријеке Уне - рекао је Випотник и истакао да ће и даље снажно бити настављене активности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана