Одложена примјена пријаве уласка у ЕУ

ГС
Одложена примјена пријаве уласка у ЕУ

ЗАГРЕБ - Грађани региона, ипак, неће морати да се пријављују за пут у Европску унију од 10. новембра.

Датум почетка рада Система за пријаву уласка и изласка из ЕУ, такозваног ентри-егзит система, скраћено ЕЕС – поново је одложен.

На одлагању су највише инсистирале Њемачка, Француска и Холандија, јер сматрају да још нису спремне за то.

– Води се расправа о томе да ли је ли средишњи систем на нивоу ЕУ спреман и мислим да сада можемо говорити да то неће бити у новембру, нити ће систем бити уведен на свим граничним прелазима у свим државама одједном – рекао је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Он је додао да на састанку није било ријечи о терминима и одбио да спекулише да ли ће бити спреман прије краја године.

ЕЕС предвиђа да се, прије сваког поласка на пут у ЕУ, пријавите преко онлајн формулара или мобилне апликације. У оквиру пријаве биће потребно да унесете ваше основне податке, вријеме уласка и изласка из ЕУ и евентуалне податке о забрани путовања, учешћу у ратовима и слично. Пријава је обавезна прије сваког путовања и потпуно је бесплатна, а потврда путовања стиже одмах.

Када кренете на пут, на граници ће службеници узети ваше биометријске податаке (отисак 4 прста десне руке и скен зјенице ока), који остају у систему за даље коришћење, па ће приликом наредног преласка границе биометријски подаци бити само провјерени. ЕЕС је први дио система контроле граница, а његов други дио се зове ЕТИАС – систем издавања дозвола за улазак у ЕУ.

И док пријаву на ЕЕС морате да обављате прије сваког уласка у ЕУ, ЕТИАС је дозвола за пут која важи три године или до истека пасоша, без обзира на број путовања. Цијена јој је седам евра. Процедура ће у већини случајева трајати свега неколико минута, али у појединим случајевима може да траје и до 30 дана.

Успостављањем ЕЕС/ЕТИАС система ЕУ жели да успостави контролу миграција и коначно добије тачне податке ко улази на територију Уније и колико дуго остаје у њој.

Надлежни ипак упозоравају путнике да се на границама могу створити гужве у првим мјесецима примјене овог система, али тврде да ће комплетан систем довести до убрзавања процедура, а самим тим и до знатно краћег чекања на прелазак границе, када буде у потпуности успостављен, пише Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана