Одјеци састанка Додика и Путина: Српска није без моћних пријатеља

Срна
Foto: Кремлин.ру

БАЊАЛУКА - Одабиром малог броја свјетских лидера са којима се састао у Санкт Петербургу, а међу којима је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, руски предсједник Владимир Путин послао је јасну поруку кога у свијету поштује и ко може рачунати на политичку и економску подршку Русије у временима када се обликује и ствара неки нови свијет, који не жели више трпјети западну хегемонију.

Сматра ово директорка Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић, коментаришући састанак Додика и Путина на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу, на ком је руски предсједник још једном поручио да само оно што се налази у Дејтонском мировном споразуму може бити основа за очување и даље јачање БиХ.

- Председник Додик је један од малобројних лидера са европског простора који подржава Русију сада када јој је она најпотребнија. И председник Путин то види и цени. Он поштује Србе због њихове неподаничке политике, што и показује у оваквим и сличним приликама - истакла је она.

Указује и да је даљи развој односа Српске и Русије од изузетне важности, нарочито у турбулентним временима када западне земље, предвођене САД, Великом Британијом и Њемачком покушавају да дестабилизују Балкан.

- Западне земље настављају са својом агресивном политиком која је Србима добро позната још из деведесетих година. Немају ни најмање поштовања. Мисле да Срби немају никаквих права да штите своје интересе, да се бране и боре за свој опстанак. Та иста стратегија се данас води и против Русије - оцијенила је Трифковићева, додајући да и овај сусрет указује да Српска није без подршке у свијету и то од стране моћних земаља, као што је Русија.

Бивши српски дипломата и члан Академије науке и умјетности Републике Српске, историчар Славенко Терзић оцијенио је као позитивне поруке које су се могле чути из Санкт Петербурга, али и након састанка двојице предсједника, Српске и Русије - Додика и Путина.

Како сматра, овај сусрет има изузетну политичку тежину за Републику Српску, тим прије што је Русија гарант Дејтонског споразума и велики заговорник досљедне примјене овог споразума.

Наводи и да је Русија већ вијековима присутна на овим просторима те да би било добро када би ова моћна држава била далеко више економски и културно присутнија у Републици Српској, али и на балканским просторима.

- Никако не би требало да заборавимо да је царска Русија веома много урадила на обнови цркава и манастира широм српских земаља. Значи, постоји та вишевековна традиција у међусобним пријатељским односима. То је нешто што нас спаја. У овом моменту, а који је врло важан за Републику Српску, сматрам да је ова отворена подршка, која долази из Кремља, политички врло важна. Русија пажљиво прати прилике на Балкану па самим тим и у БиХ. Стога верујем да овакви и слични сусрети и састанци допринесу и међународној афирмацији Републике Српске, као једног од ентитета унутар БиХ - наводи Терзић.

Упозорава да је проблем у томе што једино Русија инсистира на досљедној примјени Дејтона, док га други доживљавају као нешто чему је истекао рок трајања.

- И то једна врло лоша и опасна пракса коју примењује западна дипломатија, не само у случају Дејтона. То смо могли видети и на примеру Минских споразума. Они нешто потпишу и мисле да ће време учинити своје, али та пракса води само ка изазивању међународних криза. Због тога је за Републику Српску суштински важно да има на својој страни тако глобално моћног и утицајног савезника, као што је Русија - каже овај академик.

Осврћући се на изјаву руског предсједника Владимира Путина, да разумије и поштује све што Република Српска ради како би сачувала своју уставом загарантовану позицију унутар БиХ, Терзић каже да се ради о још једној важној поруци, која је доказ да су руске власти упознате са свим западним покушајима централизације БиХ.

- Из Кремља и руске амбасаде у БиХ је врло често упозоравано да високи представници нису ништа друго до колонијални губернатори из 19. века, који све раде да би одузели неку од надлежности Републици Српској. Председник Путин је на овај начин пружио отворену политичку подршку руководству Српске да је исправно то што раде да би се одбранили од свих ових насилних насртаја на њу - сматра Терзић.

Када је у питању приједлог да се Српска и ФБиХ мирно разиђу, због све отворенијег кршења Дејтона, Терзић каже да разумије аргументацију власти у Републици Српској када говоре о овој теми.

- Сведоци смо да се константно удара по Републици Српској. Један такав покушај био је и недавно, када је усвајана резолуција о Сребреници. На овај начин се желио стигматизовати читав српски народ, али и ослабити међународна позиција Републике Српске. То је веома опасна прича. Због тога и на ове најаве председника Додика гледам као на последње упозорење да се Дејтон мора поштовати те да Српска неће више дозвољавати да се он тако отворено и безобзирно руши и крши, како би се створила некаква унитарна БиХ - наводи Терзић, поручујући да је Дејтон једини гарант опстанка БиХ.

Сматра и да би уколико би руски предсједник услишио Додикову молбу да се Републици Српској омогући да као посматрач учествује на предстојећем форуму БРИКС-а, који ће бити ускоро одржан, донијело много политичких бенефита, поготово у смислу учвршћивања положаја Републике Српске као међународно признатог субјекта на глобалној мапи.

Споразум

Предсједник Српске Милорад Додик и шеф руске Републике Татарстан Рустам Миниханов потписали су у петак у Санкт Петербургу протокол о сарадњи Српске и Татарстана - трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној. Према ријечима Додика, ради се о изузетно важним споразумима, поготово за домаће привреднике, јер је Татарстан лидер у ИТ сектору и има значајну индустрију, али ради се и о држави која је богата природним ресурсима и енергентима, попут нафте и гаса.

Борба за суверенитет

У великом броју земаља води се отворена борба за јачање суверенитета и то на три нивоа - државном, економском и вредносном, а земље које су до сада биле највеће силе желе на све начине да сачувају своју хегемонију и позиције. Истакао је ово предсједник Русије Владимир Путин у обраћању учесницима Међународног економског форума у Санкт Петербургу, наводећи да земље БРИКС-а већ разрађују своју платну инфраструктуру независну од западне. Како је прецизирао, по линији БРИКС-а разрађује се формирање независног платног система који неће зависити од политичког притиска, злоупотреба и страног санкционог мијешања.

Додик за руске медије

У интервјуу за руске медије предсједник Српске Милорад Додик истакао је да предсједник Путин разумије и уважава Српску те да је Русија у односу на земље Запада једини свједок Дејтонског споразума који га и даље поштује.

На питање какав је став Русије о питању идеје мирног разграничења унутар БиХ, Додик је одговорио да предсједник Путин разумије и уважава Српску.

- БиХ постоји на основу Дејтонског споразума, чији је један од гаранта Русија. У садашњој ситуацији, бошњачка политичка елита своје интересе гура преко Запада, а за све тешкоће окривљује Србе. Запад је учинио све што је могао да уништи Дејтонски споразум. Као резултат тога, у БиХ је данас, супротно уставу, створен паралелни антиуставни систем. То је довело до деградације система јавне управе. Ово је довело БиХ у ћорсокак и поставило питање њене одрживости. Вјерујем да ће лидери свих центара моћи препознати реалност и омогућити мирну подјелу БиХ. Република Српска је за такав развој догађаја, јер нам је све остало бесмислено - истакао је Додик за руске медије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана