Одговор из Републике Српске на поруке из Сарајева и Брисела: Пријетње Запада вријеђају интелигенцију

Ведрана Кулага Симић
Одговор из Републике Српске на поруке из Сарајева и Брисела: Пријетње Запада вријеђају интелигенцију

БАЊАЛУКА - Република Српска, слављењем 9. јануара, не чини никакво кривично дјело, а пријетње из западних амбасада и ЕУ да одликовањем руског предсједника Владимира Путина саму себе гура ка санкцијама вријеђају интелигенцију јер сви веома добро знају за повезаност народа и заштиту коју јој на међународном плану пружа званична Москва и да то не иде на штету других у БиХ.

 

Став је то саговорника “Гласа Српске” на оцјене појединих званичника БиХ и из западно оријентисаних дипломатских кругова након одлуке републичког врха да Путину буде додијељено највише одликовање, у оквиру прославе 9. јануара, њеног рођендана, који ни ове године није прошао без противљења у политичком Сарајеву.

Након што је Милорад Додик с мјеста предсједника Републике одликовао Путина Орденом Републике Српске на огрлици јер је заслужан за развијање и учвршћивање сарадње те политичких и пријатељских односа Републике Српске и Русије, уз најаву да ће орден лично бити уручен при првом сусрету, услиједила је осуда из ОХР-а, а огласио се и портпарол за спољну политику ЕУ, Петер Сано. Поручио је, између осталог, да Додик веома добро зна која су очекивања ЕУ, посебно сада када је БиХ добила статус земље кандидата за чланство, а давање одликовања је оцијенио као жалостан и погрешан потез када “сада цијели свијет зна ко је Путин” те да ће државе чланице одлучити о сљедећим корацима када се ради о Додику.

Професор међународне политике Срђан Перишић каже да Српска не може одустати од себе саме јер ће тако престати да постоји.

- Да ли ће се уводити санкције или не, Српска на то не треба да се осврће. Она има јасну унутрашњу политику у БиХ, а одбрана 9. јануара јесте одбрана сопственог постојања. То је свима јасно и у БиХ, региону и у Европи. Западни фактор 28 година покушава да, рушећи и мењајући Устав БиХ кроз законе, Српска нестане. Удари на 9. јануар јесу наставак приче - оцијенио је за “Глас”.

Подсјећа да није тајна да се Српска у спољној политици ослања на Русију.

- То је јасно од 2007. године од када је Русија почела да издваја мишљења у Савјету за примјену мира и увек су супротна од других чланица. Тиме штити Српску и потпуно је логично да Путин добије највише одликовање Српске - рекао је Перишић.

У томе, како каже, не види никакву непријатељску политику према Западу.

- То је резултат пријатељских односа Бањалуке и Москве. То је чињеница и ту нико није оштећен - ни ФБиХ, ни БиХ - истакао је Перишић.

Иако одликовање долази у вријеме геополитичких помјерања усљед руско-украјинског сукоба, сматра да се на то не би требало обазирати.

- Ако би се одрекла Русије у спољној политици престала би да постоји. А шта значе те пријетње да би могао бити угрожен кандидатски статус БиХ кад сви знају да је вешта шарена лажа пласирана да би се Српска одвојила од Русије - рекао је Перишић.

Сличан став дијели и политички аналитичар Филип Матић. За “Глас” каже да одговор из ЕУ вријеђа интелигенцију.

- Тај, наш, европски пут је у суштини одавно угрожен разним условљавањима са стране, односно мањком жеље ЕУ да разумије суштинске проблеме у БиХ и да на њих реагује на прави начин. ЕУ не може да разумије стварну позицију Српске у БиХ. Можемо да, као народ и ентитет, градимо братске односе с ким год хоћемо. Док год то не буду схватили имаће проблем и пријетиће на овај или сличан начин. Што год да се уради, пут БиХ ка ЕУ остаје исти - диригован од ЕУ на начин који њима одговара и ту ми ништа не можемо - истакао је Матић. ЕУ је, сматра, марионета САД.

- Њихова доктрина слободе, либерализма који воле да нама пропагирају, значи да смо слободни онолико колико би требало да размишљамо као они. Ако неко размишља мало другачије, онда је то и фашизам и нацизам. То је само још један парадокс Запада на који смо већ, мање-више, навикли - рекао је Матић.

Огласио се и Кристијан Шмит којег Република Српска не признаје за високог представника у БиХ јер нису испоштоване све процедуре код именовања. Он је, како је рекао, забринут због неуставног обиљежавања дана Српске, али и да ЕУ треба зауставити сецесионистичке тенденције.

Функционер Уједињене Српске, Милан Петковић каже да, на крају крајева, Српска може обиљежавати тај дан чак и без закона.

- Нико нам не може забранити да обиљежимо неки дан. Могли би, с друге стране, рећи да чинимо кривично дјело јер се избори спроводе у БиХ, а знамо да је Европски суд за људска права прогласио да изборни закон БиХ није у складу са европском конвенцијом о заштити људских права - рекао је он за “Глас”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана