Одгођено суђење за ратни злочин на Петровачкој цести: Фарса са судским позивима

 Вељко Зељковић
Одгођено суђење за ратни злочин на Петровачкој цести: Фарса са судским позивима

БЕОГРАД - Постаје очигледна намјера Загреба да што више опструише судски процес четворици хрватских пилота оптужених за ратни злочин почињен на Петровачкој цести у акцији “Олуја” 1995. године када је ракетирана колонона српских избјеглица, рекао је за „Глас Српске“ правни заступник жртава Душан Братић.

Суђење  које је требало да почне јуче, одгођено је јер још нема елемената да буде донесена одлука да им буде суђено у одсуству.

Предсједник судског вијећа Вишег суда у Београду Владимир Дуруз рекао је да ново рочиште није заказано и да је суђење одгођено до даљег док не буде утврђена аутентичност саопштења Министарства правде Хрватске, у којем стоји да неће бити поступано по замолници Србије да оптуженој “четворки” уручи судске позиве.

Према ријечима Дуруза, неопходно је провјерити аутентичност тог документа, скинутог са интернета, да би била донесена одлука о суђењу хрватским пилотима у одсуству.

- Сада неће бити заказиван наредни главни претрес - рекао је Дуруз и додао да то не значи да ће проћи мјесеци док не буде заказан.

Потврдио је ово за “Глас Српске” и правни заступник жртава, адвокат Душан Братић, наводећи да је суд тренутно немоћан јер не може започети суђење док не буде утврђено као прво да ли је хрватска страна изашла у сусрет замолници Министарства правде Србије да се окривљеним пилотима уруче судски позиви.

- Иако је суд у неколико наврата то затражио, па и током припремног рочишта, одговора није било. То је трагично, јер се у недоглед одуговлачи овај процес - навео је Братић, додајући да дио ове одговорности иде и на душу Министарства правде Србије, које се не оглашава о овом питању.

Подсјећања ради, припремно рочиште у поступку против хрватских официра оптужених да су августа 1995. ракетирали колону избјеглица на Петровачкој цести, усмртивши 10 особа, међу којима и четворо дјеце, одржано је 16. новембра без присуства јавности.

Српско тужилаштво за тај злочин терети Владимира Микца и Зденка Радуља, тада команданте војне авио-базе у Пули, односно на аеродрому Плесо, као и пуковнике Жељка Јеленића и Данијела Боровића, командире 22. и 21 ловачке ескадриле стациониране на та два аеродрома.

На припремном рочишту хрватским пилотима који су сада у седмој деценији живота, а којима ће највјероватније бити суђено у одсуству, прочитана је оптужница и предложени су докази.

Према оптужници одговорни су не само за смрт и рањавање више десетина људи већ и за њихово панично бјежање ка Србији, уз учвршћивање одлуке да се више не враћају на своја огњишта, чиме је и промијењен етнички састав Хрватске.

Одлука Београда да процесуира одговорне за злочин на Петровачкој цести изазвала је многобројне негативе реакције у Загребу. За хрватске челнике процес је непостојећи, јер се наводно ради о “оркестрираној фарси” те да ће за њих судска пресуда бити “мртво слово на папиру”.

Правда

Адвокат Душан Братић, и поред свега, сматра да је и само подизање оптужнице за Петровачку цесту велики дан за идеју правде, не само у друштву у Србији, већ човјечанства у цјелини, јер је оно увод у суђење високим војним званичницима земље која је, како је навео, побједница у том рату и иза које су стајале тада највеће силе.

- То у историји не бива често, већ углавном само ратни победници суде губитницима. Ово је примјер да је бољи свет могућ - рекао је Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана