Одбрану Додика до сада подржало 130 адвоката из 15 земаља

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Адвокат Горан Петронијевић тврди да је 130 адвоката из 15 држава до сада подржало формирање савјета за одбрану предсједника Републике Српске Милорада Додика, против кога је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу због неспровођења одлука Кристијана Шмита.

Петронијевић је навео да нема дана да се не јави неко ко је заинтересован да буде члан тима за одбрану Додика.

- Закључићу списак у наредних 15 дана и биће веома дугачак. Осим правника, имамо списак историчара и политичара. Поделићемо тим на секције и свака ће се на свој начин бавити овим проблемом - рекао је Петронијевић, који је покретач иницијативе за формирање овог савјета.

Он је објаснио да постоји и опција да се Шмит правно гони и у Њемачкој.

- Садашња глобалистичка Немачка под контролом САД неће још дуго опстати и коначно ће кренути путем суверенизма, а тог тренутка људи попут Шмита биће први на листи санкционисаних - рекао је Петронијевић за “Вечерње новости”.

Према његовим ријечима, на списку правника који желе да бране Додика су адвокати Тома Фила и Бранко Лукић, као и Марко Сладојевић из Словеније.

И бивши декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић потврдио је да је на располагању за правну помоћ тиму за одбрану Додика. Он је оцијенио да оптужница против Додика говори о општем стању у БиХ и показује да су ратне бошњачке обавјештајне структуре убачене у правосудне структуре, гдје су наставиле да раде по рецепту деведесетих година прошлог вијека.

- Они покушавају да нанесу штету Српској где год могу и спроводе политику којој се Српска супротставила деведесетих година прошлог века - рекао је Поповић за “Вечерње новости”.

Он сматра да савјет за одбрану предсједника Српске, прије свега, треба да покрене кривични поступак против Шмита у Њемачкој, гдје га треба гонити за накнаду штете, јер он тамо има боравиште.

- Треба га ударити правно са свих страна, а Њемачка је кључ. Морамо бити у офанзиви - рекао је Поповић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана