Одбрана тражила изузеће Стрике и још седам судија: Рочиште Додику поново одгођено

ГС
Одбрана тражила изузеће Стрике и још седам судија: Рочиште Додику поново одгођено

САРАЈЕВО - Рочиште у Суду БиХ против Милорада Додика, предсједника Републике Српске, поново је одложено с тим да је одбрана овај пут затражила и изузеће судије Мирсада Стрике и још седам судија на овом предмету.

Претходно, Стрика је раздвојио поступак против Милорада Додика и Милоша Лукића, в.д директора Службеног гласника Републике Српске, који је јуче хоспитализован.

Управо због хоспитализације Лукића затражено је одгађање процеса, међутим Суд БиХ на то није пристао, а на крају, ипак, рочиште је одгођено по трећи пут.

"Ово је одгођено у настојању да покажемо колико је бесмислено. Судија је одложио и без разлога подијелио поступак и тиме показао да сам ја циљ и елиминација предсједника Републике главни циљ. Још се једном показало да су Суд и Тужилаштво политички иструисани и под утицајем странаца. Ово је чисти политички процес. У оптужници стоји да сам оптужен зато што сам поштовао Устав Републике Српске", рекао је Додик.

Он се по први пут обратио и судији у Суду БиХ којем је рекао да је Устав Републике Српске усаглашен са Уставом БиХ и никада нико није тражио да се Устав прилагоди високом представнику.

"Нису уважили правну и политичку чињеницу да у Вијећу народа постоје три клуба народа који имају могућност да оспоравају све иједан закон и одлуку. У овом случају нису потегли витални национални интерес и створени су услови за потписвање тог закона. Закони обавезују предсједника Републике Српске да потпише законе које је усвојила Народна скупштина и да то нисам урадио по законодавству Републике Српске пријетила ми је казна од 12 година по законодавству Републике Српске", рекао је Додик.

Он је рекао да је Тужилаштво БиХ срамота за Босну и Херцеговину и ова земља клизи у нешто што је једино за очекивати је да Босна и Херцеговина не може да живи.

"Ми смо за БиХ у којој се поштује Устав. Та уставна БиХ не живи, живи нека накарадна коју нећемо да прихватимо. То није процес сецесије", рекао је Додик.

Додик је најавио тужбу против Босне и Херцеговине од које ће тражити надокнаду штете која је причињена њему јер трошкови доласка и одласка су велики, а изгубљено је и много времена што наравно кошта.

"Вјерујем да ће БиХ морати да плати високу казну за неспособне и аљкаве тужиоце. Да су се понашали правно у прошлим временима ова институција би имала други дигнитет", рекао је Додик, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана