Одбрана Новалића о афери „Респиратори“: СМС порука “послао ме Асим” није кривично дјело

ГС
Новалић
Foto: Кликс | Новалић

САРАЈЕВО - Одбрана првооптуженог Фадила Новалића у афери “Респиратори” данас је у Суду БиХ изнијела завршне ријечи у суђењу које траје од 2020. године.

Адвокатица премијера ФБиХ Нина Карачић Брковић казала је да је Новалић данас коментисао доказе који су изнесени током поступка посебно јер је одбрана током главног претреса тражила доказе са мобилних телефона и компјутера који су одузети, преноси Кликс.

- Ми смо на жалост тај доказ добили касно, пред крај главног претреса. Ту је уствари и пронађен документ о којем је премијер данас говорио. Говорио је на бази доказа који су нађени - казала је Карачић Брковић.

Одговорила је и зашто се одбрана није реферила на доказе којима је имала приступ двије године.

- Прво морам да вас исправим, нисмо двије године имали доказе, ми смо их тражили, али их нисмо имали. А што се тиче тога што нисмо приказали ове документе, знате ЗКП је веома строг када је у питању реплика и односи се на реплике тужилаштва - објаснила је.

Новалић је наводно на суду спомињао и “групу из Гацка”.

- Господин Новалић је данас имао своје излагање и тако је назвао ту неку групу о којима он има сазнања. За све поступке које ће одбрана можда предузети прво морамо чекати правоснажну пресуду, нећемо ништа да прејудицирамо - поручила је Карачић Брковић.

Истакла је како су у завршној ријечи изнијети докази одбране и конкретни аргументи.

Новалић се није обратио јавности након давања завршне ријечи, али је у судници поручио да се ради о политички монтираном процесу.

- Ја уопште не видим проблем зашто би неко некоме послао СМС поруку и не видим проблем јер које је то кривично дјело слање СМС поруке - истакла је Карачић Брковић.

Новинари су питали и шта адвокатица мисли о поруци “послао ме Асим да нешто набављамо”.

- Ако сте слушали, премијер није поступао по било каквој поруци и та порука у суштини нема никакав кривично-правни значај - објаснила је.

Истакла је и како је на суђењу говорила о писму Народне Републике Кине упућеној Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) која је обавијест о томе да наводно не постоји ништа спорно у вези са респираторима, доставила Тужилаштву БиХ.

- Ја сам управо о томе говорила, о том писму. Зато сам у завршним ријечима рекла да ће Тужилаштво одустати од тих навода о прању новца, али нису одустали и управо је то била наша аргументација - закључила је Карачић Брковић.

Новалић цитирао Кафку

Првооптужени у овом предмету данас је, у склопу завршних ријечи одбране, први пут имао прилику говорити. Новалић је своје излагање започео цитатима из романа “Процес” Франца Кафке. Главном лику у том роману суде, он не сазнаје зашто је крив, али не успијева да се ослободи.

“Слобода сваког човјека је ограничена”, цитирао је Новалић данас током суђења.

Новалић даље наставља да је жртва “невидљивих структура тотализаризма” и да због тога осјећа фрустрације. Што се тиче овог процеса, Новалић је навео да је имао политичке, а никако правне циљеве.

Новалић је затим споменуо један интерни акт који потписује Мирза Селимбеговић (НиП). Наиме, у том документу се наводи како “интернет кампања против политичких противника иде добро. Циљ је дискредитирати Новалића”, а цјелокупни акт је Новалић приложио данас Суду БиХ.

Даље, Новалић је говорио о томе како је корупција присутна у свим земљама бивше Југославије, а да је сав терет стављен на његова плећа, као премијера једног ентитета.

У овом предмету, изграђен је наратив да само чланови једне политичке партије, које је дио и Новалић (СДА), имају кривотворене дипломе, коруптивни су и сл. Указао је затим на разне пропусте, с његове тачке гледишта, поступајућих тужилаца Тужилаштва БиХ те да, између осталог, није дат одговор на многа питања.

Између осталог, како то да је БиХ једина земља у којој се води један судски поступак који се везује за пандемију коронавируса када се цијели свијет нашао у безизлазној ситуацији; како то да је он једини политички званичник којем се суди за набавке током пандемије, а у свим осталим државама су предсједници, премијери, доносили одлуке о набавкама медицинске опреме; како то да су остале државе, све набавке прогласиле “тајним” што овдје није случај - чак су и трансакције јавне; те како то да се ни један судски поступак не води у вези са набавком респиратора на подручју Републике Српске.

Своје излагање завршио је ријечима да су тужиоци Тужилаштва БиХ били његова најбоља одбрана - због пропуста код доказа - и због манипулације јавног мнијења.

- Нека побједи правда, па нека пропадне свијет - казао је Новалић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана