Одборник Муамер Софовић за “Глас”: Мемишевићи нису нападнути јер су Бошњаци

Ведрана Кулага Симић
Одборник Муамер Софовић за “Глас”: Мемишевићи нису нападнути јер су Бошњаци

ВИШЕГРАД - Поједини домаћи политичари су се понијели као туристи, а изјавама поводом напада на супружнике Фадила и Ајшу Мемишевић у Вишеграду су само беспотребно дизали међунационалне тензије зарад јефтиних политичких поена.

Поручио је то за “Глас Српске” одборник у вишеградској Скупштини Муамер Софовић (Народ и правда) након што су појединци с домаће политичке сцене у фокус гурали причу да је напад национално мотивисан иако све за сада, како и сам каже, указује на користољубље. Сматра да ствари није требало радити на тај начин, односно да треба дати времена надлежнима да расвијетле позадину напада на Мемишевиће у селу Омерагићи надомак Вишеграда.

- Потребно је да истражни органи прво утврде разлог и извршиоце. Ми још то не знамо. Све су само нагађања, али долазити овамо и причати тако јер се, ето, десило Бошњацима у Републици Српској и третирати све то као међунационалну нетрпљивост аутоматски диже тензије, а неко убире политичке поене с којима се апсолутно нисам сагласан - рекао је Софовић.

Такав приступ, подвукао је, гура у други план стравични напад који се десио у Омерагићима.

- Опасне су изјаве политичара јер креирају јавно мњење. Треба препустити институцијама да испитају све те потом изађу у јавност и свима, од грађана до политичара, саопште ко је нападач и шта је повод - рекао је Софовић. 

Нико не зна, додаје, колико треба надлежним институцијама да посложе све коцкице.

- На нама је да чекамо. Политика се не треба мијешати у ово. Ако је требало и да дође било који Бећировић, требао је доћи заједно са осталим члановима Предсједништва БиХ. Сигуран сам да би, да ју је позвао, дошла и Жељка Цвијановић - истакао је. 

Сматра да би све ово требало да послужи као опомена да не треба трчати пред руду, посебно кад ситуација може да наслути тензије.

- Ако смо држава БиХ, два ентитета, небитно је гдје људи живе, да ли Бошњаци дијелом у Републици Српској или Срби у ФБиХ. То су људи. Мемишевићи су грађани Вишеграда, они су Вишеграђани и треба их на тај начин и третирати, а не као Бошњаке који су сада тамо и којима наводно неко тамо пријети и одмах наступају међунационалне нетрпељивости и дижу се тензије. У овом граду ми то не осјетимо, тога нема - рекао је Софовић.

Може се, каже, десити да иза напада на Мемишевиће стоји Србин, православац.

- Можда и јесте, али то не значи да је човјек ишао на људе јер су Бошњаци. Ишао је можда из свог класичног користољубља да би узео неки новац. То је могао урадити било којем комшији, без обзира на вјеру и нацију. Док органи и полиција не истраже и утврде, на примјер, да је то урадио православац јер су они Бошњаци, онда можемо говорити о тим стварима, а све до тада ко сам ја или било који политичар и на основу чега да ми то судимо. То је ван сваке памети - закључио је Софовић.

Супружници Ајша и Фадил Мемишевић нападнути су у ноћи између 24. и 25. марта у селу Омерагићи у породичној кући. Разбојник је ушао кроз прозор па развалио врата. Био је, према наводима, маскиран, а супружнике је претукао и свезао љепљивом траком. Побјегао је када је пронашао новац, а старце је оставио свезане. Пронашао их је рођак који је позвао полицију. Из Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево су, наводећи иницијале, навели да је Бојан Продан (36) из Вишеграда, који је био ухапшен због сумње да се може повезати с премлаћивањем Мемишевића, пуштен јер након прикупљања доказа није било основане сумње да је починио то кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана