Одборници осудили говор мржње имама из Козарца

Срна
Foto: Фејсбук

ПРИЈЕДОР - Скупштина града Приједора најоштрије је осудила иступање и говор главног имама Меџлиса Исламске заједнице Козарац Амира Махића, који је упутио увредљиве поруке и изразио језик мржње према православном народу искривљујући историјске чињенице.

"Скупштина града позива све вјерске службенике да јавним иступањем и вршењем вјерских обреда не нарушавају мир и суживот вјерских осјећања других народа. Скупштина је опредијељена за суживот на принципу међунационалне и међувјерске толеранције и уважавања ради заједничког напретка", наводи се у закључку који су са 22 гласа "за" и два против усвојили одборници Скупштине града на данашњој 3. посебној сједници.

Будући да је сједница била затворена за јавност, закључак је новинарима испред зграде Градске управе Приједор прочитао предсједник Скупштине Игор Кнегињић, уз присуство одборника, те градоначелника Слободана Јавора и замјеника градоначелника Жарка Ковачевића.

Кнегињић је изјавио да је посебна сједница заказана на захтјев 17 одборника и да су након двочасовне расправе усвојили закључак.

"У припреми сједнице јуче смо донијели одлуку да она буде затворена за јавност, да превлада језик толеранције и разумијевања, да покушамо да градимо заједнички суживот како ова ситуација не би ескалирала и да је смиримо на најбољи могући начин", рекао је Кнегињић новинарима.

Он је рекао да грађење будућег заједничког живота може бити на праштању, међусобном разумијевању и превазилажењу разлика.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амир Махић током вјерске службе 27. јануара Светом Сави је приписао фашизам, а Српској православној цркви (СПЦ) секташтво.

Махић је рекао да је Свети Сава био "веома контроверзна личност", да је то "један од чиновника СПЦ" и да је "лаж да је просвјетитељ", објављено је у видеу са те службе на локалном порталу "www.козарац.еу".

Према његовим ријечима, двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено Светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а "зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана