Одбор за заштиту права Срба: Што прије формирати власти

Срна
Foto: Срна

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позива све политичке субјекте и кандидате који су на општим изборима у БиХ добили мандат да хитно започну активности на формирању власти, те наглашава да Срби у ФБиХ очекују помоћ од Републике Српске.

Из Одбора су позвали на убрзано окупљање што више политичких субјеката како би власти на свим нивоима имале стабилне већине што би им омогућило да се лакше носе са глобалним економским и безбједносним изазовима.

- Одбор позива на хитно формирање власти – влада Републике Српске и ФБиХ, те Савјета министара, јер свјетска политичка и економска нестабилност има тенденцију даље ескалације, тако да ниједан ниво власти нема времена за било какве експерименте - напоменули су из Одбора.

У саопштењу се истиче да је важно да предсједник Републике Српске што прије положи заклетву и ступи на дужност, те указују да уставна структура предвиђа предсједнички систем власти.

Они су подсјетили да је предсједник Републике Српске институција Српске са највећим уставним овлаштењима.

- Предсједник Републике Српске даје мандат за формирање Владе, те је преузимање дужности предсједника Српске иницијал за успостављање власти у Републици - наведено је у саопштењу.

Из Одбора наводе да је потребно одржати конститутивне сједнице Народне скупштине Републике Српске и Представничког дома Парламента ФБиХ, како би били изабрани делегати у Дом народа БиХ.

- У ФБиХ је потребно да се изаберу делегати Бошњака, Хрвата и Срба у Дом народа ФБиХ, како би из овог дома започео процес успостављања власти, јер је Дом народа ФБиХ кључан за избор предсједника и потпредсједника Федерације - наведено је у саопштењу.

Централна изборна комисија БиХ потврдила је јуче резултате општих избора, према којим је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана