Одбор за жалбе затрпан примједбама грађана: Граничари нељубазни и неодговорни

Маријана Миљић Бјеловук
Одбор за жалбе затрпан примједбама грађана: Граничари нељубазни и неодговорни

САРАЈЕВО - Укупно 149 жалби на рад полицајаца у безбједносним агенцијама запримио је прошле године надлежни одбор Парламента БиХ, а највише примједби грађани су имали на рад припадника Граничне полиције.

У извјештају о раду Одбора за жалбе грађана Парламента БиХ за прошлу годину, који ће крајем овог мјесеца разматрати посланици Представничког дома, наведено је да је у 2023. години стигло више жалби на рад полицајаца у односу на годину раније и то за 29.

- Највећи број жалби, односно 124, поднесен је против службеника Граничне полиције, док је седам жалби поднесено против полицајаца Дирекције за координацију полицијских тијела (ДКПТ), а пет против запослених у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) - наведено је у извјештају Одбора за жалбе.

Поред тога, 13 жалби је стигло на адресу Одбора против полицајаца на нивоу ентитета и кантона. С обзиром на то да поменути одбор није надлежан за те жалбе, грађане су успут информисали коме треба да се обрате.

У извјештају Одбора за жалбе грађана Парламента БиХ наведени су и разлози због којих су грађани подносили жалбе па је тако, када је у питању Гранична полиција укупно 49 примједби стигло због непримјерене комуникације, злоупотребе положаја те дрског и непрофесионалног понашања полицајаца на границама.

Такође, стигло је и десет пријава због корупције на границама, а само у једном случају доказана је основаност навода из жалбе, те су покренути дисциплински поступци за тежу повреду службене дужности, а о свему је обавијештено и Тужилаштво БиХ.

- У шест случајева пријаве коруптивног дјеловања полицајаца Граничне полиције наводи нису могли бити ни потврђени нити одбачени, јер није било довољно доказа, док су три пријаве оцијењене као неосноване - наведено је у извјештају Одбора за жалбе Парламента БиХ.

Велики број жалби стигао је и због предугог задржавања на границама, посебно контроле у граничном појасу, а као посебан проблем наведен је недовољан број полицајаца који би могли благовремено извршавати своје послове и радне задатке.

Када је ријеч о осталим жалбама, оне су се односиле на нарушене међусобне личне односе између грађана и граничара или на понашање полицајаца изван обављања службене дужности.

- Повећан је број жалби које се односе на насиље и пријетње, међу којима је за три утврђена основаност навода из жалбе, при чему су два полицајца проглашена кривим за тежу повреду службене дужности, док је један суспендован до окончања дисциплинског поступка - наведено је у извјештају Одбора.

Када је ријеч о ДКПТ-у, три жалбе су стигле због непрофесионалног понашања, а исто толико због злоупотребе положаја.

- Разлози за подношење жалби против полицајаца СИПА већином су били непрофесионално понашање и злоупотреба службеног положаја или је ријеч о личним сукобима између полицајаца и грађана - наведено је у извјештају Одбора за жалбе.

Аеродром Сарајево

Због већег броја притужби грађана које су се односиле на дужину чекања на међународном граничном прелазу Аеродром Сарајево, Одбор за жалбе грађана одржао је састанак с руководством јединице Граничне полиције.

- Утврђено је да њима недостаје довољан број полицајаца, те да послове обављају максималним ангажманом распоређеног броја полицајаца. Посебно је истакнуто да полицајце додатно оптерећује и обавеза вршења КДЗ контроле на самом аеродрому, што је јединствен примјер у Европи да су ови послови у надлежности Граничне полиције, а не аеродромског оператера - наведено је у извјештају Одбора за жалбе грађана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана