Одбор НСРС о Трговској гори: Хрватска није поступила по међународним начелима

ГС
Одбор НСРС о Трговској гори: Хрватска није поступила по међународним начелима

БАЊАЛУКА - Хрватска жели да радиоактивни отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са Републиком Српском и БиХ-а.

Одбор за заштиту животне средине, Народне скупштине Српске указао је на низ пропуста. 

Појашњавају, Хрватска није поступила у складу са еколошким, правним, али ни међународним начелима.

Позивају Федерацију БиХ и представнике Европске уније да овом проблему приступе на исти начин као Република Српска.

Изградња радио-активног отпада довела до еколошке катастрофе, упозоравају из Одбора.

- С обзиром на сва дешавања, која су се дешавала у области сеизмеологије о посебно ово што ће се дешавати - климатске промјене у наредних 50 до 100 година. Тако да, посљедице су неизвјесне. А, они морају доказати у својим студијама, да неће бити никаквих посљедица у радном вијеку тог објекта - рекао је члан Експерктског тима Емир Диздаревић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да су чланови европске делегације потпуно индолентни када је ријеч о намјери Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори, непосредно уз границу са БиХ, те да није задовољан многим разговорима које је имао са представницима ЕУ.

Тражимо да се европска делегација укључи и буде партнер са институцијама Републике Српске, ФБиХ и БиХ и да заједно онемогућимо Хрватску да на тој локацији одлаже отпад такве врсте", рекао је Кошарац на конференцији за новинаре у Бањалуци након тематске сједнице Одбора Народне скупштине Републике Српске за заштиту животне средине.

Он је навео да и Словенија одлагање отпада на Трговској гори сматра неприхватљивим, односно да би отпад требало одлагати тамо гдје и настаје.

- Цијенимо да Хрватска неће одустати и из тог разлога смо се укључили у активности са Словенијом и дефинисиали смо будуће кораке - рекао је Кошарац.

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за заштиту животне средине Максим Скоко најавио је да ће ово скупштинско тијело у наредних седам до десет дана донијети закључке са тематске сједнице о активностима надлежних институција Српске и БиХ поводом намјере Хрватске да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговска гора у непосредној близини границе са Српском и БиХ.

Члан Правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе Немања Галић рекао је да БиХ није закаснила са предузимањем било каквих активности и радњи на том плану.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да је Српска спремна да покрене још један процес додатних истраживања који ће потврдити да локација на Трговској гори не испуњава ниједан параметар да би се тамо изградило одлагалиште нуклеарног отпада, преноси РТРС.

Он је подсјетио да је Влада Српске на том плану раније већ издвојила милион КМ за финансирање активности у вези са проблемом Трговске горе, те да је у сарадњи са Експертским тимом и свим институцијама Српске припремљен акциони план који је усвојен на недавној сједници Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана