Одбијена иницијатива за покретање процедуре за приступање БРИКС-у

Срна
Одбијена иницијатива за покретање процедуре за приступање БРИКС-у

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је на данашњој сједници Савјета министара предложио иницијативу за покретање процедуре за подношење захтјева за чланство БиХ у БРИКС-у, која је одбијена, али да се од тога неће одустати.

"Успјели смо на адекватан начин да упознамо и представимо оба приједлога који се односе на иницијативу за покретање процедуре за подношење захтјева за чланство БиХ у БРИКС и закључак о пресуди Европског суда за људска права у предмету жКовачевић против БиХж са јасним ставом да ће ово бити тема коју ћемо ми и у наредним сједницама поново тражити као тачку дневног реда и да о томе расправљамо", рекао је Кошарац.

Када је ријеч о правосуђу, Кошарац је рекао да у БиХ ништа не може бити важније од питања које се односи на приједлоге закона о Уставном суду и престанку мандата страних судија у том суду.

Кошарац је истакао да је садржај предложених закона потпуно јасан и представљен на претходној сједници Савјета министара, као и да је данас министар правде у Савјету министара Давор Буноза потврдио да је Република Српска доставила приједлоге ова два закона и да радна група за правосуђе покушава ускладити текстове закона.

"Након верификације у радној групи, биће достављени на усвајање Савјету министара и другим надлежним институцијама за усвајање закона", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је одбацио наводе опозиције из Републике Српске да се овим крше закључци Народне скупштине Републике Српске.

Кошарац је напоменуо да је из расправе на јучерашњој сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ видљиво како и даље постоји потреба одређених политичких структура из Федерације БиХ да стране судије остану у Уставном суду.

Он је истакао да Република Српска неће одустати ни од укидања ОХР-а, нарочито јер БиХ има кандидатски статус за чланство у ЕУ, а странци и даље доносе одлуке.

"То говори о аномалији ове земље и не могу да вјерујем да постоје политичке структуре које су окупљене око идеје да нам странци доносе одлуке", навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, чланство у ЕУ је важно, али с обзиром на изјаве појединих европских званичника да је проширење могуће очекивати 2030. године битно је развијати регионалну и сваку другу сарадњу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана