Одата почаст за 497 бораца погинулих у одбрамбени-отаџбинском рату

СРНА
Одата почаст за 497 бораца погинулих у одбрамбени-отаџбинском рату

ШАМАЦ - Представници Борачке организације Шамац обиљежили су данас Дан бораца, а тим поводом положени су вијенци код централног споменика у знак сјећања на 497 бораца Војске Републике Српске са овог подручја погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Општинске Борачке организације Радован Зорановић рекао је Срни да се на данашњи дан обиљежава и 220 година од Првог српског устанка и да је ово прилика да се ода почаст страдалима у свим бунама и ратовима на овом простору.

"Овај датум се обиљежава, поред осталог, и да бисмо пренијели дух традиције предака на млађе нараштаје, како би знали шта су учинили да би они могли слободно да живе у Републици Српској", навео је Зорановић и нагласио да треба његовати културу сјећања.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истакао је да је Дан бораца и 220 година од Првог српског устанка један од најзначајнијих датума у српској историји.

Он је рекао да је на шамачком подручју било много жртава у Одбрамбено-отаџбинском рату, те да су Посавина и Шамац и у прошлости поднијели велику жртву за слободу српског народа на простору Републике Српске и некадашње БиХ.

"Обавеза свих генерација које долазе, а и ових данас, је да се сјећају слободарске традиције српског народа на овим просторима", рекао је Милићевић.

У оквиру обиљежавања Дана бораца, одржана је и свечана академија на којој су ученицима уручена признања и награде за најбоље литерарне и ликовне радове на конкурсу Борачке организације, те захвалнице истакнутим појединцима и институцијама које су дале допринос развоју Борачке организације Шамац.

Предсједник комисије за избор најбољих литерарних и ликовних радова Лазар Благојевић рекао је да шамачка Борачка организација од 2004. расписује конкурс за ученике основних и Средње школе поводом Дана бораца, те да су ове године стигла чак 152 рада.

"Тема литерарног рада за основце била је `И мој дјед је градио Републику Српску`, а за средњошколце `Чувари традиције и наслијеђа српског народа`. Додијељење су по три награде за најбоље литерарне и ликовне радове, те најуспјешније шахисте - прва од 100 КМ, друга 50 КМ и трећа 30 КМ", навео је Благојевић.

Он је додао да ће за све награђене на прољеће бити организована бесплатна једнодневна екскурзија.

У културно-забавном дијелу академије учествовали су чланови културно-умјетничког друштва из Новог Села.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана