Одао почаст страдалим српским борцима: ЕУФОР покреће истрагу због присуства свог војника на обиљежавању Дана Републике

ГС
Foto: Агенције

ЕУФОР ће покренути истрагу због присуства њиховог војника током обиљежавања Дана Републике Спске у Милићима.

Министар одбране БиХ Зукан Хелез, који је данас одржао састанак са командантом ЕУФОР Хелмутом Хабермајером поводом донације 363.000 евра за улагање у систем заједничке авионске комуникационе мреже, потврдио је да је током сусрета обавијештен о истрази.

– Хабермајер ме је кратко обавијестио да се то десило и да ће они то испитати и у складу са својим правилима поступити – рекао је Хелез.

Идентитет војника, као и то из које земље долази још увијек није познат.

– Нисмо улазили у детаље, али битно је да су покренули истрагу – додао је Хелез за Кликс.

Подсјећамо, општина Милићи јуче је објавила саопштење о обиљежавању 9. јануара – Дана Републике Српске, а на фотографијама се види и војник ЕУФОР-а што је подигло велику буру у Федерацији БиХ.

Војник ЕУФОР-а је, наиме, усликан са упаљеном свијећом у руци током служења парастоса погинулим борцима ВРС у Спомен соби.

Из Мировне мисије ЕУ у БиХ су за Радио Слободна Европа су рекли да је војник “на задатку и мисији и дио је ЕУФОР-овог тима за везу и посматрање с локалном заједницом”.

– Можемо рећи да је војник који се појавио на слици члан тима за везу с локалном заједницом и властима. Један од редовних задатака чланова тог тима је да посматрају локална дешавања како би стекли свијест о потребама и бригама људи. Члан нашег тима је присуствовао овој церемонији да је посматра – рекли су из ЕУФОР-а, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана