Од септембра цијена горива пала за пола КМ

Вељко Зељковић
Од септембра цијена горива пала за пола КМ

БАЊАЛУКА - Од септембра ове године па до данас цијене горива на бензинским пумпама у Републици Српској пале су у просјеку око 50 фенинга.

Каже ово за “Глас Српске” предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске Ђорђе Савић, наводећи да су цијене јуче поново кориговане на ниже за неколико фенинга, али и да су могућа нова појефтињења, за неких два или три фенинга, уколико у наредном периоду не буде неких непредвиђених ломова на нафтном тржишту.

Савић признаје да се тренутно ради о симболичним корекцијама, али и подсјећа да је у посљедњих деведесетак дана, цијена дизела са три и више марке пала на данашњих 2,59 - 2,62 по једном литру, што је резултат смиривања на глобалном нафтном тржишту, али и мањих страхова међу берзанским мешетарима.

- Ништа се драматично не дешава. Цијене сирове нафте су у паду већ шесту седмицу заредом и уколико ови позитивни трендови потрају у неком наредном периоду, домаћи дистрибутери ће сигурно извршити и значајније корекције цијена горива на својим бензинским пумпама. Мислим да је овај пад очекиван, јер је до сада било доста надувавања цијена од стране великих нафтних играча  - истакао је Савић.

Цијена сирове нафте на глобалном тржишту потонула је на шестомјесечни минимум, због смањених страхова да ли ће бити или не довољних количина “црног злата” на тржишту. Интереси Саудијске Арабије и Русије су да цијене сирове нафте држе изнад 90 долара и то им је у неком претходном периоду и успијевало након одлука о смањењу производних квота. Међутим у САД и другим земљама, као што је Бразил или Гвајана, она је значајно повећана што је у доброј мјери компензовало вјештачки направљене мањкове. Резултат тога, али и других фактора као што је информација да централне банке највјероватније неће кренути са снижавањем каматних стопа прије марта 2024. године довели су до пада вриједности сирове нафте око 25 одсто од септембра ове године, са 93,1 на око 73,7 долара.

Очигледно су и прогностичари и берзански мешетари имали и превелика очекивања у погледу потражње за нафтом, а прије свега оном везано за Кину, односно привредни опоравак ове многољудне земље након изласка из “ковид” периода. Када се то није остварило, трговци су продавали нафту, а цијене су пале. Такође, иако је пад цијена сирове нафте требало да подстакне већу потрошњу до тога још увијек није дошло, а може се претпоставити и да неће у неко догледно вријеме што ће сигурно утицати да ове цијене остану у неким прихватљивим оквирима, бар до краја ове године и у првим мјесецима наредне. Интересантно, али чак ни израелско-палестински рат није могао дуже да “подржи” цијене. Традиционално, сваки поремећај на Блиском истоку даје потенцијал за повећање цијена, али овај пут је ефекат био необично краткотрајан.

Прогнозе

Све прогнозе говоре да ће тржиште нафте и током наредне године највјероватније наставити да буде необично непредвидиво. Најновије кориговане анализе стручњака из Управе за енергетске информације (ЕИА) говоре да би сирова нафта “брент” током наредне године у просјеку могла коштати око 83 долара по барелу, што је за десет доларе мање од њихових првобитних процјена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана