Од реформе јавне управе нема ни “р”

Маријана Миљић Бјеловук
Од реформе јавне управе нема ни “р”

САРАЈЕВО - БиХ се није, већ сада стандардно, приближила визији модерне јавне управе усклађене са принципима европског управног простора и потребама грађана ни у првом полугодишту ове године, а разлог за то је, тврде надлежни, што једноставно сређивање стања у овој области није приоритет власти на свим нивоима у земљи.

У извјештају о реформи јавне управе за прво полугодиште 2023. године наведено је да је претходних година, односно до почетка јула спроведено укупно 14,31 одсто активности из Акционог плана реформе јавне управе, што је за свега 0,31 одсто више него на крају 2022. године.

- Дјелимично је у првом дијелу године спроведено 5,39 одсто активности, што у односу на претходни извјештај представља назадак од 0,81 одсто, док је проценат активности које нису спроведене повећан и сада износи 80,30 одсто - стоји у поменутом документу.

Само један од разлога лошег резултата је дуга успостава структуре за спровођење реформе јавне управе.

- Савјет министара али и Владе Брчког и Републике Српске су у извјештајном периоду усвојиле Заједничку платформу о принципима и начину имплементације реформе јавне управе, којом се успоставља структура за спровођење реформи. Очекује се да ће за истим посегнути и Влада ФБиХ. За успоставу надзорних тимова у реформским областима биће потребно да Савјет министара и Влада Српске именују представнике институција у ова тијела - наведено је у поменутом документу.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан наводи да је кључни проблем то што реформа јавне управе у БиХ није довољно у фокусу доносиоца одлука.

-  Потребна је политичка подршка реформи јавне управе да бисмо направили снажнији искорак. Очекујем да идућих дана на основу политичке платформе, коју су усвојили сви нивои власти, буде одржан састанак Координационог одбора за реформу јавне управе, односно политичко тијело, које ће дати даље правце реформе али и одређене инпуте нижим нивоима власти те и надлежним агенцијама, као и Канцеларији координатора за реформу јавне управе. Без политичких одлука, једноставно, није могуће даље - казао је “Гласу Српске” Ћузулан.

Подсјетио је да је већ шест година блокирано 10,5 милиона КМ у Фонду за реформу јавне управе.

- То је новац донатора који стоји на посебном рачуну Министарства финансија и трезора БиХ. Новац је блокиран и не улаже се у реформе. Имамо стратешки оквир и Акциони план за реформу јавне управе. Тренутно смо у фази ревидирања акционог плана како би сада акценат ставили на дигитализацију, која се сматра кључном за даљи напредак реформе јавне управе - поручио је Ћузулан.

Нагласио је да за те намјене, кроз програм ИПА-а, постоји 11 милиона евра расположивих средстава. Да би тај новац постао оперативан, наводи Ђузулан, мора бити донесен ревидирани акциони план реформе јавне управе.

Сумирани резултати

У извјештају о спровођењу Акционог плана за реформу јавне управе и Стратешког оквира за период 2018-2027. година, наведено је да су до сада најбољи резултат оствариле институције Републике Српске, које су у цијелости спровеле 21 активност. Када је ријеч о институцијама ФБиХ у потпуности је спроведено 19 активности из акционог плана, а исто толико су спровеле и институције Брчког. Државне институције спровеле су 18 активности из поменутог документа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана