Од пет ревизорских препорука спровели једну

Ведрана Кулага Симић
Од пет ревизорских препорука спровели једну

БАЊАЛУКА - Републичка Главна служба за ревизију поново је ставила под лупу рад јавних предузећа, а анализа је показала да су надлежни у Српској успјели да у протеклих готово шест година, од пет препорука, у потпуности у дјело спроведу само једну.

Ревизори су, наиме, 2016. објавили извјештај “Управљање потраживањима јавних предузећа”, у којем су, уз оцјену стања, дали и препоруке с циљем да на тим адресама оно буде поправљено.

У накнадном прегледу, којег је ревизија објелоданила, анализирано је шта су у протеклим годинама конкретно урадили надлежни у Влади Српске, али и у предузећима у којима су прегледали пословне књиге. На тој листи су се нашли “Електропривреда”, “Електрокрајина”, те “Електродобој” и “Електротребиње”, као и бањалучка и добојска топлана, водоводи у Козарској Дубици, Гацку и Требињу и дервентски “Комуналац”.

Основни налази и закључци у извјештају ревизије учинка из 2016. године су показали да управљање потраживањима није било довољно успјешно, с обзиром на то да и поред предузиманих мјера, показатељи старосне структуре, кашњења у наплати и степена наплате нису значајније побољшани.

Накнадни преглед спровођења препорука показује да су посматрана јавна предузећа донијела акционе планове и на основу њих предузимала мјере и активности на побољшању управљања потраживањима. Ревизори су, како је наведено у новом извјештају, увидјели да је од пет датих препорука једна потпуно спроведена, двије дјелимично и да је за двије спровођење у току.

Једини задатак који је у потпуности извршен односи се на преиспитивање утицаја политика, правила и процедура очитавања, обрачуна, фактурисања и наплате испоручених услуга на успјешност управљања потраживањима и успостављања система праћења примјене и одговорности.

Једна од препорука која је дјелимично спроведена је она у којој су ревизори затражили да надлежни анализирају потраживања од купаца, укључујући и предузимане мјере, те њихове резултате и ефекте.

- Накнадни преглед показује да су надлежне институције и јавна предузећа у управљању потраживањима предузимали одређене мјере и активности, те остварили одређене резултате. Мијењали су регулаторна, као и стратешка докумената која имају за циљ да обезбиједе услове за боље функционисање и побољшање наплате потраживања свих привредних субјеката у Српској, а предузећа су мијењала постојећа и доносила нова правила и процедуре - истакнуто је у извјештају, уз нагласак да треба све препоруке у потпуности спровести у дјело.

Влада Српске већ неколико година најављује реформу јавних предузећа, па је 2020. године формирала радну групу за сређивање стања у тој области, која је припремила и акциони план који је добио зелено свјетло прије тачно годину. Након тога основана је и организациона јединица за надзор над радом јавних предузећа у оквиру Генералног секретаријата Владе РС.

Продуктивност

У документу Оквирни буџет РС за период од 2023. до 2025. године, који је Влада недавно усвојила, пише да доста тога не штима када је ријеч о јавним предузећима. Истакнуто је да, између осталог, ниска профитабилност нарушава финансијску позицију јавних предузећа јер ниво имовине опада, док, с друге стране, расту обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана