Од масовног страдања Возућана прошло 29 година: Марш пун огорчења

Жарко Марковић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА, ВОЗУЋА - Од масовног страдања Возућана у грађанском рату у БиХ прошло је 29 година, а и овог септембра традиционалним маршем „Стазама егзодуса” биће обиљежена годишњица практичног нестанка српског становништва са овог подручја на којем се генерације живјеле вијековима.

Рутом од мјеста Тумаре на Озрену до Стога и ове године проћи ће на десетине преживјелих Возућана и чланова породица настрадалих, а међу њима ће, поручују, доминирати осјећај срамоте због понашања правосудних институција БиХ које су досад процесуирале тек једног високог бошњачког војног функционера, Сакиба Махмуљина који је, подсјећамо, након што је правоснажно осуђен на осам година затвора, побјегао у Турску, гдје му се губи сваки траг.

Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи. Ријеч је о камионском путу којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.  

Масовно страдање Возућана догађало се од 10. до 24. септембра 1995. године, у офанзиви 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин”, уз помоћ НАТО снага за брза дејства. Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем њих још трага.

Аутобуси са учесницима марша "Стазом егзодуса" кренули ка Тумарама

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Зоран Благојевић, некадашњи начелник Штаба Четврте озренске бригаде, данас предсједник Завичајног удружења Завидовићана, поручује да маршем „Стазама егзодуса” желе да његују културу сјећања.

- Страдање Срба Возуће не смије и неће бити заборављено - истакао је Благојевић.

Претходних година марш је протицао без већих инцидената, уз спорадичне провокације локалног бошњачког становништва. Бизарно је да баш на рути којом су Срби напустили своја вјековна огњишта на која више не могу да се врате, безобзирни појединци, задојени екстремистичком идеологијом, провоцирају.

- Њихове провокације никада нас нису плашиле и сваке године нас је било све више - поручују Возућани.

И овај марш остаће у сјени чињенице да је један од најодговорнијих за страдање Возућана, Сакиб Махмуљин, на сигурном, у Турској, далеко од затворске ћелије у којој би требало да проведе осам година. Апелационо одјељење Суда БиХ је 28. априла 2022. године осудило Махмуљина на казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. над Србима. 

Умјесто у затвор, Махмуљин је отишао у Турску, наводно на лијечење. За њим је расписана и међународна потјерница крајем 2022. године. Међутим, ни органи БиХ нису показали превише предузимљивости да некадашњег генерала тзв. Армије БиХ врате у земљу. Све се своди на поруке да су послали захтјев на изручење и да одговора из Турске нема.

Подсјетимо, најтеже злочине на подручју Возуће починили су припадници одреда „Ел муџахедин” који су чинили исламски борци из Јемена, Саудијске Арабије, Сирије, Авганистана и других афричких и азијских земаља. 

Никада ниједан припадник тог одреда није одговарао иако је у процесу против Махмуљина доказано да су почињена најгнуснија злодјела, укључујући и ритуална убиства, одсијецања глава и слично.

- Одавно смо изгубили сваку наду да ће Махмуљин икада више доћи у БиХ и одслужити казну која је, свакако треба подсјетити, срамотна. Осам година за ту врсту злочина је срамота. Добио је казну као да је изазвао несрећу са смртним исходом - огорчени су Возућани.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је на Озрену извршен страшан злочин који није кажњен упркос бројним доказима.

- О тој бруталности говори чињеница да је Хашки трибунал чак одбио да прикаже те снимке у судници - поручио је раније Нуждић.

Програм

Према програму обиљежавања, данас у шест часова предвиђен је полазак аутобуса из Добоја са учесницима марша на релацији Добој - Грачаница - Лукавац - Модрац - Турија - Тумаре.

У 7.30 часова предвиђено је окупљање учесника у насељу Тумаре код цркве и служба у цркви, а у осам часова полазак постојећом стазом камионског пута маршрутом Тумаре - Бријесница Горња - Кврга Малчићи - Боровци - Лозна - Стог. 

Између 14 и 15 часова у Стогу код бившег дома и цркве Светог Ђорђа предвиђен је долазак и окупљање учесника, литургија и паљење свијећа за погинуле и нестале, полагање вијенаца, пригодно обраћање званица и домаћина, ручак за учеснике марша и госте. У 18 часова је полазак обезбијеђеним аутобусом и возилима према Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана