Од Америке 23 милиона долара за хеликоптере Оружаних снага БиХ

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Војска САД ће Оружаним снагама БиХ упутити 23 милиона долара за развој хеликоптерских капацитета, изјавила је данас новинарима у Сарајеву замјеник помоћника министра одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Лаура Купер.

На састанку Куперове са министром одбране у Савјету министара Сифетом Поџићем, са сарадницима речено је да ће САД издвојити и 500.000 долара за савремени медијски центар који ће бити стациониран у Дому Оружаних снага у Сарајеву.

Куперова је додала да ће се америчка војна помоћ односити и на снаге лаке пјешадије, те јединица за борбу против сајбер криминала.

Она је поздравила усвајање Буџета институција БиХ за ову годину, тим прије јер ће, констатовала је, и Оружане снаге БиХ имати додатну финансијску подршку.

Куперова је нагласила да ова "посјета БиХ долази у веома важном тренутку за БиХ и Европу", наводећи да се безбједносно окружење промијенило због ситуације у Украјини.

Поџић је рекао да је на данашњем састанку разматрана сарадња оружаних снага САД и БиХ и могућности њеног унапређења.

Он је навео да "Министарство одбране и Оружане снаге у БиХ раде на НАТО-путу", те одбацио информације да се из БиХ у украјинској војсци против Руса бори 167 држављана БиХ и да их је 24 погинуло. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана