Дисциплински поступак против судије Перића биће обустављен

ГС
Дисциплински поступак против судије Перића биће обустављен

САРАЈЕВО - Судија Суда БиХ  Бранко Перић одлази у пензију па се дисциплински поступак против њега обуставља, с обзиром на то да не постоји законска могућност вођења оваквог поступка против носиоца правосудне функције којем је утврђен престанак мандата, пише Детектор.

Канцеларија дисциплинског тужиоца је против судије Перића формирала предмет по службеној дужности након изрицања првостепене пресуде у предмету “Респиратори”, а касније је против њега подигнута дисциплинска тужба.

У међувремену, Дисциплинска комисија вратила је предмет Канцеларији на дораду због утврђеног пропуста ненавођења чињеничног описа прекршаја у једној од тачака која се односи на неблаговремено и неефикасно поступање у доношењу одлуке, на који је указао Перић.

Рочиште у овом поступку је требало бити одржано почетком новембра, али је одгођено за средину децембра 2023. и тада је судија Перић навео да одлази у пензију и да има интерес да се заврши овај поступак.

Перић је за Детектор потврдио да је добио одлуку Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) да му престаје мандат судије због одласка у пензију, у коју је Детектор имао увид.

-Ако судија оде у пензију обустављају се сви поступци. Барем је до сада била таква пракса и мислим да ће то и сада примјенити. Нема логике, не могу изрећи било коју мјеру у односу на мене као судију. Дакле, нема основ за дисциплински поступак, односно дисциплинску одговорност. Не могу изрећи мјеру да ми престаје радни однос јер је он престао, не могу ми одбијати од плате, ја не примам више плату као судија - појашњава Перић.

Каже да није добио никакву информацију о дисциплинском поступку против њега.

Перић наводи да има интерес да се води поступак и послије његовог разрјешења и додаје да је његов поступак почео у септембру прошле године и да су се рочишта одржавала сваки дан не би се могао окончати “с обзиром на њихову досадашњу праксу и да по годину дана воде дисциплинске поступке”

-Замислите, дисциплинска комисија зна да ја идем у пензију и заказују наставак дисциплинског поступка за 30. јануар. Дисциплински поступци се планирају унапријед и могли су да бар покушају да се то оконча. Видјели сте како је то отказивано, мјесец дана од рочишта до рочишта - каже Перић.

Из ВСТС-а су раније одговорили да ће за судију Перићу, због одласка у пензију, бити донесена одлука Првостепене дисциплинске комисије о обустављању дисциплинског поступка.

-Не постоји законска могућност да се води поступак носиоцу правосудне функције којем је утврђен престанак мандата - навели су из Савјета.

Према њиховим ријечима, Првостепена дисциплинска комисија је активно поступала у овом предмету те заказивала и одржавала рочишта. Подсјетили су да је тужба из маја 2023. године, а њена допуна из јула 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана