Обрад Кесић за "Глас": Трамп растура изборну математику демократа!

Маријана Миљић Бјеловук
Обрад Кесић за "Глас": Трамп растура изборну математику демократа!

Слика Доналда Трампа са предизборног митинга у Пенсилванији гдје је извршен атентат на њега вриједи од три до пет одсто више гласова на предстојећим предсједничким изборима у САД. Шанса да он побиједи и поново дође на чело Америке постојала је и прије покушаја убиства, а сада је тек велика, сматра некадашњи шеф Представништва РС у САД и политички аналитичар Обрад Кесић.

Кесић, који је данас шеф Мисије БиХ при ЕУ, у интервјуу “Гласу” навео је и да су реторика на првом мјесту и стратегија демократа откако је Трамп изабран за предсједника 2016. године биле кључни разлози за стварање огромне поларизације унутар америчког друштва.

- Они су чинили све да га дискредитују, да га представе као човека који има амбиције да постане диктатор и који жели да укине америчку демократију. Те поруке су почели са оптужбама да је он руски агент, да је марионета у рукама Владимира Путина. Наставили су кроз опозиве те политички мотивисане правне тужбе - казао је Кесић.

ГЛАС: Према једном истраживању чак 41 одсто анкетираних Американаца вјерује да ће други грађански рат избити у наредних пет година. Да ли је тако нешто реално?

КЕСИЋ: Нажалост, насиље је увек присутно када је реч о дубоко подељеном друштву у Америци. Не можемо да говоримо да ће се нешто сигурно десити. Ту има више фактора који ће одлучити. Најважнији фактор је то што је сам бивши председник Трамп најавио да ће он кориговати поруке које шаље у јавност. Он ће тражити да се друштво уједини да би били решени озбиљни проблеми који сада представљују на неки начин и кочницу и угрожавају будућност Америке. То је врло важан фактор. Ако он успе да уједини јавност око те поруке, то ће довести до спуштања тензија. Да би то успело, мора и друга страна око председника Џоа Бајдена да измени реторику и главну платформу за кампању, јер цела стратегија која се води од стране демократа и јесте да је Трамп највећа претња самој држави. Неће то бити лако, али ако успе Трамп да пошаље ту поруку помирења и ако у исто време та порука буде прихваћена, али и ако Бајден направи нову стратегију да неће да користи страх као главну мотивацију за своје гласаче и за оне који су неопредељени, онда постоји шанса да се избегну трагичне сцене које су се десиле у Пенсилванији, али и било какво друго насиље.

ГЛАС: Који су главни разлози који су довели до овако велике поларизације унутар америчког друштва?

КЕСИЋ: Реторика на првом месту и стратегија демократа откако је Трамп изабран за председника 2016. године. Они су чинили све да га дискредитују и да га представе као човека који има амбиције да постане диктатор и који жели да укине америчку демократију. Те поруке су почели са оптужбама да је он руски агент, да је марионета у рукама Владимира Путина. Наставили су кроз опозиве те политички мотивисане правне тужбе. У свему томе реторика која се са једне стране гурана, не само од демократа, него у великој мери и од стране републиканаца, али и медија да је Трамп највеће зло које је икад претило америчкој демократији, је створила атмосферу страха. И када постоји тај страх, онда постоји и једна црно-бела подела где ко год подржава то што је највећа претња мора по дефиницији да буде исто претња. У том контексту нема простора за договор, компромис или помирење.

ГЛАС: Америка се више не дијели на сјевер и југ, већ, рекло би се, на урбане и руралне дијелове. Колико је то озбиљан проблем?

КЕСИЋ: Главна подела више није на север и југ, није ни расна, већ је класна. Трамп је направио нешто што нико међу републиканцима није могао последњих 70 година. Та странка преузела је место које је Демократска странка имала и себе изградила као странку која говори у име средње класе радника, али и у име мањина, јер је Трамп у првом мандату био једини који је успео да смањи финансијску економску разлику између мањина и белих грађана Америке. Постиже један рекорд и тиме угрожава изборну математику демократа, јер растура ту традиционалну коалицију гласача који су увек доносили њима победу. То представља револуцију за америчку политичку јавност. Демократе губе подршку традиционално њихових гласача, а Трамп успева да придобије све већу подршку од тих традиционално демократских гласача.

ГЛАС: Како се у све ово уклапа човјек који је недавно покушао да убије Трампа на предизборном митингу у Пенсилванији?

КЕСИЋ: Он се одлучио на то јер је изманипулисан. Медији имају велику одговорност за то што постоји страх и мржња у америчком друштву. Тај млади човек је одлучио да постане херој. Дакле, Трамп је по дефиницији као Хитлер, фашиста, диктатор, онда је свако средство оправдано да он никад поново не дође на власт. Па чак и поруке које су стизале од утицајних људи попут глумаца, певача, бизнисмена. Они су наводили да треба да се реши проблем Трампа на начин да више није међу живима. Сигурно је то тог младог човека охрабрило да преузме ствари у своје руке. Дакле, није проблем у том појединцу, него у целом систему. Пропусти су направљени и у самом принципу безбедности у Америци. Одговори су потребни на све то што пре.

ГЛАС: Како данас живи обичан човјек у Америци? Односно колико је све ово што се дешава на глобалном нивоу утицало на квалитет његовог живота?

КЕСИЋ: Тај атентат на Трампа је на неки начин утврдио у очима његових присталица и оних који га обожавају да је он стварно ванредна личност, да је његова судбина одређена од стране Бога. За њих он представља једину наду да Америка може да се врати на онај пут који гарантује за њих бољи живот. Сада после овог атентата то је само за њих афирмација да је све оно што су они осећали пре тога тачно и да је Бог одредио Трампа да спаси Америку. За његове противнике, оне који га мрзе, ово што се десило је у њима продубило тај страх да ће он бити поново изабран за преседника. Они су уверени да, ако он буде председник, да ће цела држава пропасти, односно да ће њихова основна права да буду отета од стране Трампа. Тако да, враћамо се на почетак разговора, врло је битно какве поруке се шаљу у једној и другој кампањи. Ако Трамп остане уз поруке које шаље посљедњих дана након атентата, он има велики простор за огромну победу. Наравно све зависи, што се друштва тиче, шта ће друга страна радити. Да ли ће они исто тако да спусте лопту и да шаљу једну позитивнију поруку да престану да од Трампа праве толику бабарогу, да престану да говоре да је све изгубљено ако он поново дође у Бијелу кућу те да је у том контексту све дозвољено да би он на том путу био спречен.

ГЛАС: Ако Трамп поновно дође на власт, да ли је реално окончање сукоба у Украјини?

КЕСИЋ: И његов потпредседнички кандидат је више пута осудио рат у Украјини те навео да њега апсолутно не интересује тај рат те да не би требало Американци да га финансирају, али и да је у интересу САД да буде завршен што пре. Тако да није само Трамп једини који је на челу изборне листе, него сад и његов потпредседнички кандидат дели исту политику, исто мишљење. Уверен сам да ће они стварно да спроводе оно што најављују, а то јест да ће све учинити да том рату дође крај и да се направи неки историјски дил са Русијом.

 

Комплетан интервју прочитајте у штампаном издању "Гласа Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана