Обиљежено 29 година од егзодуса српског становништва

Срна
Обиљежено 29 година од егзодуса српског становништва

ДРВАР - У Дрвару је данас обиљежено 29 година од када је цјелокупно српско становништво са овог подручја напустило своја огњишта пред нападом Хрватске војске и такозване Армије БиХ.

Тим поводом служен је парастос и положени вијенци на Спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Од пријератних 17.000 становника данас у Дрвару, према попису, живи нешто више од 7.000 већинског српског становништва.

Начелник општине Душица Рунић рекла Срни да је 13. септембар један од најтужнијих дана за Дрварчане, јер је на тај дан 1995. године цјелокупно становништво напустило Дрвар.

Према њеним ријечима, до 13. септембра 1995. Дрвар је био дио Републике Српске, а данас је у саставу Федерације БиХ, која апсолутно не води бригу о српским повратницима.

"Ово је дан када се сјећамо више од 300 страдалих Дрварчана који су за Републику Српску дали највредније - живот", рекла је Рунићева.

Предсједник Борачке организације Источни Дрвар-Дрвар Миладин Бајић рекао је да је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло више од 300 бораца са овог подручја, док је 1.260 рањено, од којих 600 тешко.

Полагању вијенаца су присуствовале породице погинулих, шеф Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару Весна Маринковић, директор Фонда за избјегла и расељена лица АП Војводине Александар Ђедовац, посланик у Народној скупштини Републике Српске Огњен Вукојевић, министар правосуђа у Ливањском кантону Александар Родић.

Присуствовали су и представници општине Источни Дрвар, политичких странака и грађани Дрвара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана