Обиљежено 25 година од смрти Јозе Леутара

Срна
Foto: Срна

У Мостару је данас обиљежено 25 година од убиства тадашњег замјеника федералног министра унутрашњих послова Јозе Леутара, а тим поводом су положени вијенци и одата почаст на његовом гробу на католичком гробљу "Маслине".

Вијенце су положили породица Леутар, делегација Владе и Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) предвођена премијером Маријом Бухач и замјеником предсједавајућег Скупштине овог кантона Томиславом Мартиновићем, те делегације других кантона и институција, саопштено је из Владе овог кантона.

На данашњи дан прије 25 година преминуо је тадашњи замјеник министра унутрашњих послова ФБиХ Јозо Леутар, на којег је 16. марта 1999. године извршен атентат у сарајевском насељу Циглане.

Леутар је подлегао у болници усљед тешких повреда које је задобио у експлозији направе постављене под његов службени аутомобил, док је ишао на посао. Возач Жељко Ћосић преживио је напад.

Убице и налогодавци овог злочина још нису откривени.

Јозо Леутар рођен је 23. септембра 1953. године у Ливну. Цијели живот радио је у полицији, прво као саобраћајни полицајац, а потом у служби тадашње државне безбједности.

Након потписивања Вашингтонског споразума 1994. и успостављања Федерације БиХ, именован је за замјеника министра унутрашњих послова у Влади Федерације, гдје је радио до атентата 16. марта 1999. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана