Обиљежене 83 године од злочина у Дуралама: Мјесто страдања достојно обиљежити

Срна
Обиљежене 83 године од злочина у Дуралама: Мјесто страдања достојно обиљежити

БАЊАЛУКА - У бањалучкој мјесној заједници Пријаковци данас су обиљежене 83 године од страдања 36 Срба из овог мјеста, Драгочаја и Рамића у усташком покољу.

У цркви Вазнесења Господњег у Пријаковцима служена је литургија, а потом и парастос на мјесту страдања у Дуралама, а потом су положени вијенци и цвијеће.

Вијенце су положили представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раденко Топаловић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, потомци жртава, представници локалне Борачке организације и бањалучког СУБНОР-а, као и представници политичких странака.

Топаловић је поручио у обраћању на скупу да ће Министарство рада и борачко-инвалидске заштите помоћи да се на овом локалитету изгради спомен-обиљежје жртвама.

Раденко Топаловић рекао је да свака јама, свака ливада, натопљена српском крвљу и да се то не смије заборавити, већ да треба преносити млађим генерацијама.

Нагласио је да ресорно министарство путем Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова води рачуна о спомен обиљежијима у Републици Српској и обиљежавању оваквих догађаја и мјеста.

- Треба са се сјећамо и чувамо Српску јер је она једини гарант опстанка српског анрода на овим просторима - изјавио је Топаловић новинарима.

Потомак једног од убијених Миладин Шукало истакао је потребу да ово мјесто буде обиљежено како жртве усташког терора не би биле препуштене забораву.

Усташе су у мјесту Дурале у Пријаковцима код Бањалуке свирепо убиле 36 Срба 2. августа 1941. године. Био је то један од првих већих злочина на подручју Бањалуке у Другом свјетском рату.

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да се из данашњег обиљежавања треба извући поука да се дуго ћутало и да би се могло поновити да невини страдају.

-Зато позивам све Србе да ово памте и да се никада не опусте - истакао је Ђајић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да ће Градска управа помоћи у рјешавању имовинско-правних односа како би се могло изградити спомен-обиљежје за 36 Срба које су побниле усташе 2. августа 1941. године.

-Град је пренио средства како би се до краја завршила изградња спомен-обиљежја како бисмо имали нову светињу, ново мјесто гдје ћемо се окупљати у част новомученика који су тих година убијени само зато што су били Срби и православци - рекао је Станивуковић.

Он је нагласио да се је важно то што се на обиљежавању окупио велики број људи свих генерација, јер је идеја стратега непријтеља српског народа била да Срба и православаца више не буде на овим просторима.

Предсједник Организациног одбора за обиљежавање 83 године од страдања Срба из Пријаковаца, Рамића и Драгочаја Маринко Драгишић рекао је да су извршиоци овог злочина били домаћи људи са којима су страдали Срби заједно ишли у школу, заједно радили, подсјетивши да је ово 13. година од како се обиљежавају годишњице овог злочина.

Драгишић је указао на проблеме везане за имовинско-правне послове да се у потпуности ступи у посјед локације гдје су ти Срби побијени, додајући да су обављене неке неопходне радње како би то било ријешено.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана