Обиљежена годишњица пресудне битке: Хероји Градишке одбранили Српску

ГС
Foto: Милан Вујић

ГРАДИШКА - Код спомен-комплекса у градишком насељу Бок Јанковац данас је служен парастос и положени вијенци поводом обиљежавања 32 године од одбране Градишке од агресије јединица Хрватске војске у којој је погинуло 16 бораца Војске Републике Српске, а 22 су рањена.

Вијенце код овог спомен-комплекса положили су чланови породица погинулих, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као и делегација града Градишка.

Руже су положили представници Народне скупштине Републике Српске, Вијећа народа Српске, Министарства унутрашњих послова, министар трговине и туризма Денис Шулић, представници Борачке организације и организација проистеклих из Одбрамбено- отаџбинског рата.

Руже су положили и представници Лаке пјешадијске бригаде Градишка и Трећег пјешадијског (Република Српска) Оружаних снага БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић вијенац је положила и на спомен-плочу жртвама усташког терора у селу Бок Јанковац, као и делегација града Градишка.

Припадници јединице Хрватске војске “Бербир бојна” су у раним јутарњим часовима 8. августа 1992. године прешли ријеку Саву и напали српске одбрамбене положаје. Након жестоког окршаја и снажног отпора, напад је одбијен.

Командант Другог батаљона Градишке бригаде Миодраг Кевић рекао је раније да војна операција на Боковима има много већи значај од оног који се публикује.

-Операција противника била је замишљена да овлада овим простором, обезбиједи мостобран и направи продор даље у дубину територије Републике Српске - подсјетио је Кевић.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да шта год радили и градили било гдје у Републици Српској, када год се радовали, прослављали успјехе и пресјецали врпце на новим школама, вртићима, мостовима и путевима, увијек смо дужни да се сјетимо оних који су нам омогућили да живимо у миру и слободи.

-Прије свих, данас се морамо сјетити наших 16 страдалих хероја са Бок Јанковца, њихових рањених сабораца, као и свих оних који су бранили и одбранили Градишку и Републику Српску. И то не само када обиљежавамо годишњице, попут данашње, већ увијек и на сваком мјесту и зато - нека им је вјечна слава и хвала - нагласила је Цвијановић у обраћању.

Она је навела да се прије тачно 32 године на мјесту на којем су данас водила одсудна битка за одбрану Градишке.

-Хрватска војска је у раним јутарњим часовима прешла Саву и извршила изненадан и жесток напад на положаје наше војске. На њихово изненађење, отпор храбрих бранилаца Градишке био је још жешћи и одлучнији. За наше борце, предаја и повлачење ни у једном тренутку нису биле опција, јер су иза њих биле њихове породице, пријатељи, комшије, куће и огњишта - подсјетила је Цвијановић.

У снажном окршају, истакла је она, агресор је потучен и уз велике губитке потјеран назад преко Саве.

-Нажалост, губитака је било и на нашој страни. За одбрану Градишке и Републике Српске живот је положило 16 бораца, док је њих 22 рањено. Тог дана, одбрањена је Република Српска у Градишци, као и Градишка у Републици Српској - нагласила је Цвијановић.

Од тада, до данас, рекла је она, ова нераскидива веза додатно је оснажена одличном сарадњом локалних и републичких институција.

-Радо долазим у Градишку и сваки пут када дођем јасно видим да је овај град све уређенији, љепши и развијенији. То је плод, како успјешне сарадње локалних и републичких власти, тако и модерне и динамичне градске администрације која јасно препознаје и излази у сусрет потребама својих грађана - навела је Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекла да је поносна на сваки заједнички пројекат који је реализован на подручју града, а било их је заиста много, као и на веома амбициозне планове за будући период.

-Наравно, свјесни смо и изазова који су пред нама, али са чврстим увјерењем да их можемо превазићи увијек када смо окупљени око наше светиње која је на овом мјесту одбрањена, а она се зове Република Српска - поручила је Цвијановић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је данас да су храбри борци Војске Републике Српске прије 32 године у насељу Бок Јанковац зауставили агресију Хрватске војске на Градишку и Републику Српску и истакао да је обавеза поклонити се њиховој храбрости.

-Наша је обавеза да се поклонимо њиховој храбрости и одлучности у одбрани Градишке и Републике Српске - рекао је Аџић.

Он је рекао да су српски борци уградили своје животе у темеље Републике Српске, да би данас постојала Српска, као гаранција опстанка српског народа на овим просторима.

-Ово је једно од многих мјеста на простору Градишке и Републике Српске која показују да је српски народ у свим претходним ратовима био страдалнички и да је над њим извршен геноцид, да су Срби претрпјели огромне губитке дјеце, бораца и цивила - указао је Аџић.

Он је напоменуо да је важно да српски народ преноси своју историју на млађа покољења да се не би поновила трагедија попут ове у Бок Јанковцу.
Аџић је указао на покушаје у свијету представљања српског народа као геноцидног, те нагласио да овакви споменици у Градишци и широм Републике Српске показују да су Срби страдалнички народ, над којим је извршен геноцид.

-Српски народ се борио за слободу за своја права и демократију, као и за слободу других народа и народности - истакао је Аџић.
Аџић је поручио да је обавеза поклонити се српским родољубима који су поднијели жртву за Републику Српску као гаранцију опстанка Срба на овом простору.

-Обавеза је и да јачамо и развијамо Српску - истакао је Аџић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Милован Гагић рекао је да је у Бок Јанковцу вођена битка за одбрану Градишке и Републике Српске од непријатеља.

-Тај крвави траг непријатеља познат нама је из времена Другог свјетског рата на подручју Козаре, Шушњара, Пребиловаца и многих других српских стратишта - навео је Гагић.

Истакао је да је 16 храбрих јунака Војске Републике Српске дало своје животе у Бок Јанковцу за одбрану Градишке, српског народа и Републике Српске.

Предсједник Мјесне борачке организације Бобан Алексић рекао је да су погинули борци Војске Републике Српске овдје дали животе за одбрану српског народа, Градишке и Републике Српске.

-Лик и дјело 16 хероја ВРС живи у нама вјечно кроз генерације које долазе - истакао је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана