Обиљежен Дан примирја из Првог свјетског рата

Срна
Обиљежен Дан примирја из Првог свјетског рата

БАЊАЛУКА - Генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић положио је данас вијенац на бањалучком гробљу Свети Пантелија поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату, истичући да су Србија и цјелокупни српски народ у том сукобу дали немјерљив број жртава и још тада показали да су увијек на страни истине, правде, мира.

Вујић је истакао да се данас, такође, одаје и почаст и жртвама велеиздајничког процеса из Бањалуке, чија је једина кривица била што су били припадници српског народа и што су се тада борили за највише вриједности - слободу и мир, за шта се Срби боре и данас.

Представник града Бањалука Небојша Дринић најавио је да ће град изградити обиљежје за жртве велеиздајничког процеса.

"На мјесту гдје је некада било Кино жКозараж правићемо амфитеатар, паркић, а један сегмент ће бити посвећен жртвама велеиздајничког процеса", рекао је Дринић, који је и народни посланик.

Он је подсјетио да сваке године 11. новембра у Бањалуци на Гробљу Свети Пантелија полажу вијенце жртвама које су страдале и животе дале за слободу, правду и истину у Бањалуци, јер је јако важно историју преносити на нове генерације, да би знале поштовати будућност.

Предсједник градског Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918. године Небојша Куштриновић напоменуо је да је око 25.000 добровољаца са ових простора отишло у Први свјетски рат и раније у балканске ратове, да је Србија платила страшан данак и то 1,3 милиона жртава, односно 28 одсто цјелокупне и 60 одсто мушке популације је нестало у Великом рату.

"Бањалука је један од ријетких градова који нема адекватан споменик нашим славним прецима и надамо се да ће градске власти имати савјести о томе", рекао је Куштриновић и додао да је "Електрокрајина" Бањалука најавила да ће освијетлити споменик жртвама велеиздајничког процеса у Бањалуци, што ово удружење поздравља.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први свјетски рат.

Као мотив за амблем тог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, а одабран је у знак сјећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог свјетског рата уздигла и наставила пут којим и данас успјешно гради позицију водеће земље у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана