Обиљежавање страдања у 13 западнокрајишких општина

ГС
Обиљежавање страдања у 13 западнокрајишких општина

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду данас ће бити служен помен за 2.214 српских цивила и војника које су прије 29 година убили припадници Оружаних снага Хрватске и такозване Армије БиХ у агресији на 13 западнокрајишких општина.

Протјерано је 120.000 Срба са њихових вијековних огњишта, подсјетио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је да је крајње неприхватљиво да пред судовима у БиХ и Хрватској до сада нико није одговарао за монструозне злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица на подручју 13 западнокрајишких општина током агресије Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ убијено је укупно 2.214 лица српске националности, са вјековних огњишта протјерано 120.000 Срба, те опљачкана покретна имовина, а непокретна уништена.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу убијеним је 753 српских цивила, од којих се 149 воде као нестали, као и 1.461 припадник Војске Републике Српске, од којих се њих 79 још воде као нестали.

Агресија је извршена од јула до октобра 1995. године на 13 западнокрајишких општина Републике Српске: Грахово, Гламоч, Купрес, Шипово, Србобран, Јајце, Рипач, Дрвар, Петровац, Кључ, Крупа на Уни, Сански Мост и Мркоњић Град.

Овај историјски догађај од републичког значаја обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, пише РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана