Обиљежавање 32 године од формирања Друге крајишке бригаде

СРНА
Обиљежавање 32 године од формирања Друге крајишке бригаде

БАЊАЛУКА - Обиљежавање 32 године од формирања Друге крајишке бригаде, једне од славних јединица Војске Републике Српске, почело је у Бањалуци у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Обиљежавању присуствују бивши припадници бригаде, представници борачких организација Српске и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

На ратном путу дугом 3.500 километара од Западне Славоније, "Коридора живота", градачачког, орашког, добојског, сарајевског, влашићког, гламочког и бихаћког ратишта, па све до Мањаче, кроз Другу крајишку бригаду прошло је више од 23.000 бораца, а живот за Републику Српску дао је 231 борац.

Додик: Друга крајишка бригада бранила српску слободу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Друга крајишка бригада Војске Републике Српске, гдје год је била, прославила Крајину, крајишки карактер, снагу и одлучност да се брани оно што је за Србе најважније, а то је слобода.

"Научили смо кроз историју да без слободе нема ни државе, а ако нема државе онда нема ни слободе. Зато смо се борили од почетка 1992. године када смо формирали 9. јануара Републику Српску. Она је формирана као независна држава са свим својим атрибутима независности. На крају рата ушли смо у политички аранжман који се зове дејтонска БиХ у покушају да се направи нешто што је било немогуће, због стечених историјских и других разлога, да се направи нека држава која би могла да живи и функционише", рекао је Додик обраћајући се присутнима током обиљежавања 32 године од формирања Друге крајишке бригаде у Бањалуци.

Он је рекао да се послије 30 година види да је то заблуда и да у БиХ коју граде Американци, Нијемци и Британци нема мјеста за Републику Српску.

Додик је указао да је период од Дејтонског мировног споразума до данас био период сатанизације и кажњавања Срба што ни данас није престало.

"Покупили су цјелокупно наше војно и политичко руководство и стрпали у казамате свијета. И Караџића, и Младића, и све друге команданте бригада и корпуса који су часно командовали војском придржавајући се свих међународних правила. То је било резервисано само за нас, да будемо кажњени и да будемо осуђени", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је српски народ кроз историју стајао пред велике силе и у великом броју страдао у тим борбама за слободу.

Додик је рекао да се права Републике Српске скрнаве од Дејтонског мировног споразума и да је муслиманима обећано да ће Република Српска бити разграђена, уз тврдње да Српска крши Дејтонски споразум и да хоће нешто да уради.

"А ми ништа не чинимо. Нико од нас нема претензије на Федерацију /БиХ/, нико од нас нема претензије да управља њиховим проблемима", рекао је Додик.

Додик је нагласио да сви који данас руководе Републиком Српској стоје на бранику све и једне надлежности Републике Српске.

"Неће они нама ништа моћи отети ако смо ми одлучни да то бранимо, ми знамо шта бранимо али они још не знају шта нападају. Нападају на наш карактер који то не дозвољава", рекао је Додик.

Он је нагласио да је напад на имовину Републике Српске завршни чин покушаја развлашћивања Српске, те да је због тога по сваку цијену доведен Кристијан Шмит.

"Ми ћемо рећи - не, имовина је завршено питање, то је завршено у Дејтонском мировном споразуму. Дејтонски мировни споразум је рекао да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и да све што је изричито дато БиХ припада БиХ, а оно што није изричито дато БиХ припада ентитетима", истакао је Додик, додајући да нигдје не пише да је имовина у власништву БиХ, него ентитета.

Он је истакао да се бори за Републику Српску и њен статус јер државе нема без имовине.

"Узму ли нам то - нема Републике Српске. Онда ћемо прије тога донијети одлуку о њеној независности. Она је предодређена да буде самостална. Ова Република је предодређена да буде самостална и ту морамо сви да се окупимо", рекао је Додик.

Друга крајишка бригада имала је 1.600 рањених бораца, од којих 750 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, док се шест бораца ове бригаде воде као нестали.

Славна Друга крајишка бригада формирана је 18. септембра 1991. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана